Järkeä bussipysäkkien sijoitteluun

Runsas vuosi sitten tein usean oman ja naapurilähiön asukkaiden toivomuksesta ehdotuksen, että saataisiin Turussa Kuninkojantien varrelle yksi bussipysäkkipari (meno ja tulo) alueen läheisyyteen Palettikadun ja Kuninkojantien risteykseen. Kävelymatkat nykyisille pysäkeille ovat liian pitkät.

Turun kaupungin kaavaosaston virkamies ei hyväksynyt pysäkkiehdotusta. Tämä satoja ihmisiä koskeva yhden virkamiehen päätös on meille käsittämätön.

Kunnallinen tapa on, että kaupunginhallitus antaa kuntalakiin perustuen valtuuden yhdelle virkamiehelle tehdä päätöksiä, joihin valitustie aina hallinto-oikeutta myöten ei tee muutosta. Vain lainvastaiset päätökset oikaistaan. Hallinto-oikeuskin toteaa päätöksessään, että kävelymatkat ovat bussipysäkeille pitkät, mutta ei muuta virkamiehen päätöstä. Tarvitaan ilmeisesti poliittista päätöstä!

Turussa on melko hyvät kulkumahdollisuudet bussilla. Bussipysäkkejä on täällä Kuninkojan suunnalla harvassa ja aina harvemmin kun tullaan kohti Raision rajaa. Kaupungin rajan tuntumassa molemminpuolin Kuninkojan väylää asuu pari tuhatta ihmistä. Nyt kaavaosaston mukaan täällä asuvien ihmisten pitää kaupungin keskustaan mentäessä kävellä asuinpaikasta riippuen Vahdon suuntaan 300-600 metriä tai kaupungin suuntaan 150-350 metriä päästäkseen bussilla kaupungin keskustaan. Vielä kun muistetaan, että talviolosuhteissa osoitetut väylät ovat lähes aina kulkukelvottomia.

Luonnollinen bussipysäkkien paikka olisi Palettikadun ja Kuninkojantien risteyksen läheisyys.

Kun kaavaosasto on tämän melko uuden asuinalueen sisääntulo- ja poismenoliikenteen suunnitellut alkujaan Palettikadun kautta, niin nyt se haluaakin asukkaiden kulkevan toisten asuntojen pihojen kautta metsäpolkuja pitkin vanhoille bussipysäkeille. Ihmeellistä. Nämä kiertotiet kun eivät oikaise eikä lyhennä kävelymatkaa juuri ollenkaan. Kaiken lisäksi talviolosuhteet tekevät sen mahdottomaksi.

Tämän päivän ihminen on mukavuudenhaluinen. Bussikuljetusta käytetään hyväksi, jos se on mielekästä. Turun busseissa on hyvät kuljettajat ja hyvät jarrut. Yksi pysäys molempiin suuntiin lisää ei aiheuta aikatauluviivästymisiä. Lähipysäkki tuo varmasti lisää matkustajia ja vähentää turhaa oman auton käyttöä keskustaan mentäessä. Erittäin tärkeä asia on saada koululaiset turvallisesti busseihin, nyt he loikkivat vilkkaan tien yli milloin mistäkin.

Yritetään vielä kerran; Rakennetaan bussilinjalle 19 pysäkit Palettikadun läheisyyteen Kuninkojantien varteen. Kaupungin liikenneosasto ja kaavaosasto voisivat nyt toimia.
Pekka Mikkilä
Asukkaiden puolesta