Kyseenalaista tieteisuskoa

Professori Esko Valtaoja julisti kolumnissaan 5.9. jälleen virkistävällä tavalla vallitsevien tieteellisten näkemysten erehtymättömyyttä suomiessaan "kahta amerikkalaisia äärioikeistolaista tohtoria" ja "metalliliiton ympäristögangstereita" ilmastonmuutoksesta.

En ole tutkija ollenkaan, mutta uskallan silti epäillä Valtaojan väitteitä. Kun kuulen sanan tiedeyhteisö niin tunnettua sanontaa mukaillen poistan varmistimen aseestani. Mieleeni tulee tohtori Ignaz Semmelweiss, joka 29-vuotiaana sairaalalääkärinä Wienissä vuonna 1847 vaati, että ruumiinavauksesta synnytysosastolle siirtyvien on pestävä kätensä, jotta äitien korkea lapsivuoteeseen kuolleisuus saataisiin vähenemään. Silloinen tiedeyhteisö lähinnä lynkkasi Semmelweissin. Vasta 1879 Louis Pasteur selvitti asian bakteriologisen syy-yhteyden.

Tiede, joka ei pysty luotettavasti ennustamaan huomista säätä, pystyy kuitenkin pelkän hiilidioksidin avulla selittämään tulevat ilmastonmuutokset 200 vuotta eteenpäin! Maapallon pinnasta neljä viidesosaa on veden peittämää, mutta hiilidioksidin sitoutumisesta valtameriin ei ole luotettavaa tutkimusta. Maapallon sää on niin monimutkainen prosessi, että sen selittäminen yhdellä muuttujalla ei vakuuta tieteellisyydellä.

Geenimuunnellun ruuan riskeistä on näyttöä niin ihmisen kuin ympäristön suhteen, mutta se on ilmeisesti peräisin toisinajattelevilta tutkijoilta, jotka ovat "vain väärässä olevia änkyröitä". Valtaojan mukaan "tiede ei ole politiikkaa eikä edes demokratiaa", mutta oikeassa oleminen kuitenkin perustuu enemmistöpäätöksiin.

"Vaihtoehtolääkintä ei paranna." Ilmeisesti tuhannet vaihtoehtolääkintää käyttävät laillistetut lääkärit ovat pelkkiä puoskareita, jotka eivät ole ymmärtäneet saamaansa lääketieteellistä koulutusta, kun ovat hurahtaneet tällaiseen huuhaahan. Ja paranemiset ovat pelkkää plasebovaikutusta.

"Ydinjätteet voi turvallisesti haudata peruskallioon." Luja usko voi tunnetusti siirtää vuoria, mutta ilmeisesti se saa ne myös pysymään paikallaan seuraavat tuhannet vuodet.

"Ruuan lisäaineista ei ole haittaa terveydelle." Ilmeisesti lukemattomien lisäaineiden ja maatalouskemikaalien käyttö on kielletty eri maissa siksi, kun media on ensin johtanut jymyuutisten tavoittelussa yleisöä harhaan vastuutaan tuntematta. Atsovärithän esimerkiksi tunnetusti lisäävät lasten vilkkautta ja terveyttä.

Minulle Valtaojan luja usko hänen edustamansa tieteellisen näkemyksen kaikkivoipaisuuteen näyttäytyy enemmänkin fundamentalistisena tieteisuskovaisuutena ex cathedra.
Seppo Lohtaja
Turku

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.