Turun tähtitorni sopiva
populaarikulttuurin museoksi

TS/Timo Jakonen<br />Turulla on keskeinen paikka suomalaisen populaarikulttuurin historiassa, siksi alan museo kuuluisi kirjoittajien mielestä Turkuun ja tähtitorni olisi hyvä sijoituspaikka.
TS/Timo Jakonen
Turulla on keskeinen paikka suomalaisen populaarikulttuurin historiassa, siksi alan museo kuuluisi kirjoittajien mielestä Turkuun ja tähtitorni olisi hyvä sijoituspaikka.

Kulttuuritoimenjohtaja Keijo Perälä peräänkuulutti keskustelua Engelin komean tähtitornin tulevasta käyttötarkoituksesta (TS 3.9.). Tästä motivoituneina aloimme pohtia Turun kaupungin nykyistä tarjontaa suurelle opiskelijajoukollemme. Se ei ole ylenpalttinen.

Tähtitorni on sijainniltaan epäedullinen iäkkäimmille ja huonoimmin liikkuville turkulaisille. Sen sijaan opiskelijanuoriso kapuaa kevyesti paikalle ainakin laskiaisriehojen osanotosta päätellen. Sijainti on myös korkeakouluihin nähden lähes ihanteellinen. Toki huonosti liikkuvat pääsevät paikalle autolla, mutta mielestämme oletetuksi käyttäjäkunnaksi kannattaisi ottaa nuoret.

Mikä sitten kiinnostaisi opiskelijanuorisoa, muitakin turkulaisia ja kaupan päälle vielä turisteja?

Meidän mielestämme vastaus on Suomalaisen populaarikulttuurin museo.

Turun kaupunginjohtajan asettama vuosina 2001 ja 2002 kokoontunut Turun populaarikulttuurin kehittämistä suunnitellut työryhmä totesi raportissaan Turun olevan keskeinen paikka suomalaisen populaarikulttuurin historiassa. On Anni Polvat, Matit ja Tepot, underground- ja runoliikkeet, Ruisrockit, Reijo Mäet, Jaakko Salovaarat, Pääkköset, Bocartit ja monet muut. Uusia tekijöitä ilmaantuu jatkuvasti. Siksi museo kuuluisi Turkuun ja edistäisi varmasti osaltaan populaarikulttuurin arvostusta. Ainakin miljöö olisi arvokas. Nimeksi sopisi vaikka Poptorni.

Museon sisällön suunnittelussa Turun Maakuntamuseon ammattitaitoa voisi täydentää kaupungin lukuisilla alaan liittyvien opinahjojen tuntemuksella. Turussa on laadukasta mediatieteen, taiteen ja viestinnän, kulttuurihistorian ja taidehistorian opetusta. Alojen tutkijoiden ohella opiskelijoille voisi antaa suuren painoarvon sisältöjä tuotettaessa.

Tai kukapa olisi populaarikulttuurin tuotannossa parempi asiantuntija kuin suuri yleisö? Lippujen hinnoissa voisi reilu hinnanalennus olla hyvä kädenojennus opiskelijoille.
Antton Rönnholm
Varsinais-Suomen Sosialidemokraattisten nuorten pj.
2Petja Raaska
Turun nuorisolautakunnan pj. (sd)
PopTurku-työryhmän jäsen 2001-2002