Kaikkia ei voi paijata

Viittaan nimimerkki Näkökannan aloittamaan koirakeskusteluun. Olen samaa mieltä siitä, että pentujen on saatava olla vapaana, koska se on kasvatuksellisesti hyvin tärkeää. Pitäisin edelleen hyvänä myös vanhaa "välittömästi kytkettävissä" -pykälää, joka koskee kaikkia luotettavaksi koulutettuja koiria ikään katsomatta.

Sen sijaan nostan esiin ihmisten reagoinnin. Kyllä meidän koiranomistajien pitää ottaa huomioon myös se, että kaikki ihmiset eivät todellakaan halua tehdä lähempää tuttavuutta nelijalkaisemme kanssa. Emme voi ketään siihen pakottaa.

Se vapaana vilistävä suloinen pentu on ohjattava pois vastaantulijan kulkureitiltä. Jos näin ei tee, kuulee varmasti lapsiaan ohjaavan äidin sanat: "Varo, koira!" Ja todennäköisesti tarkoitus ei ole pelotella koiralla, vaan kehottaa lasta ottamaan huomioon muut tiellä kulkijat. Hyvää kotikasvatusta siis niin lapselle kuin koiranpennullekin.

Edustan itse sitä koiranomistajatyyppiä, joka ei niin kovasti toivo kohti ryntäileviä lapsia isojen koirien tielle. Jo siitäkin syystä, että koirat oppivat nopeasti kaikkien vastaantulijoiden tervehtimisen. On kova työ opettaa sydämellisille paimenkoirille viileän rauhallista suhtautumista suloisiin ihmislapsiin, mutta se on tehtävä. Kaikkia ei ole tarkoitus paijata.
Näkökanta tämäkin