Poliiseja ei tarvita
järjestyksenvalvojiksi

Turun Sanomien pääkirjoituksessa 31.8. puhuttiin sisäasianministeriön kaavailemasta poliisin palveluiden maksullisuudesta yleisötilaisuuksissa. Kommentoisin kahteen asiaan: Järjestyksenvalvojien saatavuutta pidettiin heikkona. Esimerkiksi pelkästään SGL-Koulutuspalvelut on vuodesta 2000 alkaen kouluttanut yhteensä 312 järjestyksenvalvojaa ja järjestänyt yhteensä 22 järjestyksenvalvojan peruskurssia Turussa, Raisiossa ja Liedossa. Lisäksi tulevat eri kihlakuntien poliisin järjestämät kurssit.

Tällä hetkellä järjestyksenvalvojien työnvälityslistallamme on 121 perusteellisesti koulutettua ja varmasti pätevää järjestyksenvalvojaa. Välityslistan tarkoitus on nimenomaan toimittaa järjestyksenvalvojia eri yleisötilaisuuksiin pitkin Länsi- ja Etelä-Suomea; osin talkootyönä ja osin palkattuna.

Koska koulutettuja järjestyksenvalvojia löytyy varmasti muualtakin ja koska kursseja pidetään koko ajan lisää, ei enää voi olla kyse järjestyksenvalvojien puutteesta.

Lisäksi poliisilla on mahdollisuus hyväksyä myös kouluttamattomia (kortittomia) ihmisiä yksittäistapahtumiin järjestyksenvalvojiksi.

Yleisötilaisuuksien järjestäjien tulee itse etsiä ja palkata riittävä määrä järjestyksenvalvojia, jotta asiat sujuvat, ja tässä mielessä poliisin läsnäolo hoitamassa selvästi järjestyksenvalvojille kuuluvia tehtäviä on omituista ja turhaa. Ehkäpä kihlakuntien lupahallintojen tulisi vain todella pitää kiinni järjestäjän vastuusta ja edellyttää riittävän ja koulutetun väen käyttämistä.

Pääkirjoituksessa mainittiin myös järjestyksenvalvojien oikeuksista ja esitettiin etteivät ne aina riitä. Käytännössä järjestyksenvalvojan oikeudet ovat hyvin lähellä poliisin oikeuksia, enkä muista että poliisia olisi viimeisen neljän vuoden aikana ainakaan SGL:n hoitamissa tapahtumissa tarvittu oikeuksien puolesta muuhun kuin kiinniotettujen pois noutamiseen ja pysäköintivirhesakon määräämiseen.

On varmasti järkevää, että jos tapahtuman järjestäjä haluaa näkyvyyssyistä paikalle enemmän poliiseja kuin poliisi itse, niin ylimäärästä myös laskutetaan, mutta varsinaisesti tällä ei voida eikä pidä siirtää turvallisuusvastuuta järjestäjältä ja järjestyksenvalvojilta poliisille. Jokaisella on oma työnsä.
Aki Äijälä
Järjestyksenvalvojakouluttaja