Sopivan ruuan etsiminen
normaalia arkipäivää

Turun Sanomien Perhe-liitteessä 2.9. oli monta hyvää juttua perheille tai lapsia harkitseville, mutta eräs asia ponnahti silmääni jutussa lasten allergioista. Ei se ole vaivannäköä jos etsit lapsellesi sopivaa ruokaa tai viet häntä usein lääkäriin esim. allergisten oireitten vuoksi. Se on normaalia äidin/isän arkipäivää, ei vaivannäköä.

Jutussa kerrotaan: Aapon ruokavalio on allergian vuoksi tiukasti rajattu, joten kahvipöydän tavanomaiset leivonnaiset, muruja myöten, ovat häneltä kiellettyjä. Kyseinen Aapo on jutun mukaan 1v 2kk. Menikö minulta kenties jotain ohi? Eihän edes tuon ikäisen kuulu syödä leivonnaisia tai vastaavia.

Itselläni lapset ovat 11 v, 8 v ja 2 kk. Makeisia, virvoitusjuomia, mehuja, leivonnaisia tai esimerkiksi sipsejä he eivät, siis vanhemmat lapset, ole saaneet ennen 3 ikävuotta. Eikä tule saamaan myöskään nuorin lapsistani.

Limsoja he alkoivat juoda vasta lähellä kouluikää ja pikaruokalat eivät vieläkään kuulu jokapäiväiseen elämään. Allergioita heillä on vaikka muille jakaa, niin nyt myös nuorimmaisella. Tilanne siis olisi terveyden osalta vain pahentunut, jos he olisivat ns. tarpeettomia elintarvikkeita saaneet.

Tiedän monia vanhempia, jotka ovat onneksi samalla linjalla kuin minä eli ei edes makeisia lapsen ollessa pieni. Kyllä me jokainen ehditään niitä popsimaan paljon. Kauhuissani olen katsellut kun eräät vanhemmat kannattavat limsa-automaattien tuomista jopa ala-asteille tai evääksi he laittavat lapsille herkkuja retkille.

Meillä aikoinaan herkuteltiin omenilla tai muilla hedelmillä.

Ei lapsi tarvitse herkkuja vaan kunnon ruokaa kasvaakseen.
Sari Markko