Kirjoittajavieras Risto Suominen:On aika ilmoittautua mukaan

Sain eräänä elokuisena päivänä olla todistamassa mielenkiintoista keskustelua. Kaksi noin kymmenvuotiasta poikaa oli poistumassa koulusta ja he seisoivat pyörätelineen vieressä. Toinen esitteli kädessään 50 sentin kolikkoa. Kuulin toisen pojan neuvovan: "Testamenttaa se lapsillesi ja lastenlapsillesi, sitten joskus, pitkän ajan kuluttua vuonna 2020, sillä rahalla on paljon suurempi arvo".

Minäkin ajattelin antaa sijoitusneuvontaa, vaikka neuvoni ei suinkaan ole yhtä epäitsekäs ja taloudellisesti ei ehkä yhtä hyväkään. Sijoitusohjeeni on, että sijoittaisit alkavana syksynä itseesi ja omaan hyvinvointiisi. Se on testamentti sekä itselle että lähipiirille. Esimerkiksi kansalais- ja työväenopistojen alkava toimintakausi antaa siihen hyvät mahdollisuudet.
Moottoripyörien suosio on ollut maassamme voimakkaassa kasvussa. On väitetty, että viisikymppiset miehet ovat huomattava moottoripyörien ostajaryhmä. Uskon tähän ja olen tavannutkin monia tällaisia. Monet ovat kertoneet havahtuneensa siihen, että vuodet vierivät ja elämä pyörii liikaa työn ympärillä.

On vihdoin aikaa, kenties vähän rahaakin ja erityisesti viimeinen tilaisuus aloittaa jotain uutta harrastusta. Liedossa ja Tarvasjoella, kuten niin monessa muussakin kunnassa, koteihin jaetaan lähipäivinä vuoden bestseller: kansalais- tai työväenopiston opinto-ohjelma. Opinto-ohjelmaa on ehditty jo kysyä ja tiedän, että se luetaankin monessa kodissa hyvin tarkkaan ennen kuin se laitetaan pois. Siellä on paljon hyviä kursseja, kuten kuulee sanottavan.
Vapaan sivistystyön oppilaitokset kansalais- ja työväenopistot, kansanopistot, erilaiset opintokeskukset keräävät vuosittain huomattavan määrän opiskelijoita, moniin ryhmiin on jopa ylitarjontaa, mutta myös uusia opiskelijoita otetaan mielellään mukaan.

Perimmäinen kysymys opistojen kannalta on se, miten hyvä kurssitarjonta ja ihmisten periaatteellinen mielenkiinto muutetaan liikkeeksi ja toiminnaksi eli ilmoittautumiskynnyksen ylitykseksi. Laiskuus ja mukavuudenhalu - synnynnäinen kiusaaja - kyselee heti, kukahan muu siellä käy, tarvitaankohan siellä hienot trikoot, tuntevatkohan siellä jo kaikki muut toisensa, kotoakaan ei voisi olla pois juuri tuolloin.

Opistoihin voi tulla opiskelemaan kotikunnasta riippumatta kaikenikäiset ihmiset, myös miehet. Miehet ovat perinteisesti harkinneet hyvin tarkkaan kotoa lähtemisensä, ainakin siitä päätellen, että omassa opistossamme miesten osuus on 27 prosenttia opiskelijoista.

Jatkossa jaksotus voisi mennä vaikka niin, että talvi opistolla ja kesä pyörällä. Vaihto keväällä Liedon drive in -kirkon aikaan. Jos ei ole pyörää, niin silti on, ellei aivan viimeinen, niin ainakin hyvä aika aloittaa uutta tai jatkaa vanhaa tavoitteellista tai sosiaaliseen yhdessäoloon painottuvaa harrastusta yksin, puolison tai ystävän kanssa. Opiskelemisiin.

Kirjoittaja on Liedon-Tarvasjoen kansalaisopiston rehtori.