Todellisuus vieläkin lähempänä

Turun Sanomissa Juhani Roihan artikkelissa 24.1. koskien Fadimen murhaa oli lainaus Ruotsissa toimivien kurdijärjestöjen edustajien julkaisemasta artikkelista Svenska Dagbladetissa: "Ruotsin hallitus ja valtiopäivät tuntevat vain naiivin yksinkertaista kunnioitusta maahanmuuttajien kulttuuria ja uskontoa kohtaan." Ja että: "Tulos on merkinnyt kuoliniskua musliminaisten ja tyttöjen oikeuksille."

Juhani Roihan artikkelissa on lainattu myös Fadimea Ruotsin valtiopäivillä: "On tärkeää, että yhteiskunta ei sulje silmiään maahanmuuttajatyttöjen edessä."

Suomessakin on Fadimen tilanteen kaltaisessa tilanteessa olevia tyttöjä. He eivät välttämättä ole maahanmuuttajatyttöjä, vaan Suomessa syntyneitä Suomen kansalaisia, lapsia joilla on suomalainen äiti ja tiukasti omaan kulttuuriinsa kuuluvia vanhoillisia tapoja ja periaatteita tyttärensä kohdalla noudattava maahanmuuttajaisä. Tytöillä voi olla myös isänsä maan kansalaisuus, ja täten he ovat Suomessa ikään kuin maahanmuuttajan asemassa. Nämä tytöt ja naiset kamppailevat samojen ongelmien kanssa kuin Fadimekin, eikä asialle ole vielä juuri viranomaistaholla Suomessa herätty.

Äitien hakiessa kaksoiskansalaisuuden omaaville tyttärilleen apua suomalaisilta viranomaisilta, heihin ei useinkaan suhtauduta vakavasti. Äidit joutuvat kamppailemaan siis monien suomalaisten viranomaistenkin kanssa esimerkiksi estääkseen isää kaappaamasta tytärtään kotimaahansa.

Kaappauksen jälkeen ei välttämättä enää kukaan tiedä tytön kohtalosta. Pakkoavioliitto tai muuten hyväksikäytetyksi joutuminen on hänen todennäköinen tulevaisuutensa.

Kuitenkin suomalaiset viranomaiset saattavat jopa painostaa äitiä viemään tyttären sellaisiin tapaamisiin, joista isä kaappaa tyttären kotimaahansa, vaikka äiti on ilmoittanut tilanteesta etukäteen.

Viittaan vielä Turun Sanomissa 24.1. olleeseen Juhani Heimosen artikkeliin "Kulttuurisen suvaitsevaisuuden rajat". Juhani Heimonen kirjoittaa: "Poissa silmistä, poissa mielestä on lintukodossa omaksuttu elämänasenne, jonka varassa ei enää kauan, eikä pitkälle potkita."
Arabitytön äiti

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.