Uusia keinoja tarvitaan työmarkkinoilla

TS/Timo Jakonen
TS/Timo Jakonen

Turun yliopiston suunnittelija kommentoi sunnuntaina 27.1. Turun työvoimatoimistossa alkavaa työnetsijäkokeilua. Yksi puhelinsoitto työvoimatoimistoon olisi antanut varmaa tietoa asiasta.

Työttömyys on Suomessa jämähtänyt korkealle tasolle huolimatta pitkään kestäneestä korkeasuhdanteesta. Samanaikaisesti yrityksillä on ollut ainakin ajoittaisia vaikeuksia saada tarvitsemaansa työvoimaa. Tällaisessa työmarkkinatilanteessa työhallinnon suoranainen velvollisuus on yrittää löytää erilaisia keinoja työmarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi ja työttömyyden pienentämiseksi. Tässä Turun työvoimatoimisto on pyrkinyt olemaan aktiivinen.

Kaikissa uudistushankkeissa lähtökohtana on aina asiakkaan, sekä työnhakijan että työnantajan, oma näkökulma ratkaisun löytämiseksi. Työttömien kohdalla painotetaan erityisesti oman aktiivisuuden tärkeyttä työnhaussa. Suuri merkitys tässä työnhaun aktiivisuuden edistämisessä on esimerkiksi JobCafélla, josta kirjoituksen yhteydessä oli kuva. Sen tarjoamia välineitä käytti ensimmäisen toimintavuoden aikana yli 70 000 asiakasta, hekin kaikki vapaaehtoisesti.

Työttömyys voi pitkittyä monista syistä. Ikääntyminen tai vajaakuntoisuus on ollut monille esteenä sijoittumiselle työmarkkinoille. Näiden pitkittyvän työttömyyden kanssa painiskelevien työttömien joukossa on kuitenkin myös työnantajien vaatimukset täyttäviä työnhakijoita. Ikääntyvät ja vajaakuntoiset työttömät ovatkin Turun kokeilun ensisijaisia kohderyhmiä.

Työnetsijäkokeilussa yksi keskeinen asia on työnantajan asenteisiin vaikuttaminen, jossa ammattitaitoinen työnetsijä voi olla työnhakijalle ratkaisevaksi avuksi. Muualta maailmasta tästä on saatu hyviä kokemuksia ja nyt tällä kolmivuotisella kokeilulla on tarkoitus selvittää toimiiko työnetsijäpalvelu myös Suomessa. Etukäteen tapahtuva asioiden tuomitseminen tukehduttaa kaiken uusien ratkaisujen etsimisen. Sen ei luulisi kuuluvan yliopistomaailman toimintaperiaatteisiin.

Työnetsijäkokeiluun osallistuminen on työnhakijalle vapaaehtoista. Työvoimatoimisto valitsee halukkaiden joukosta ne työttömät, joiden odotetaan hyötyvän palvelusta eniten. Asiakkaat ohjataan oman ammattialansa työnetsijälle.

Työtön ja työnetsijä tekevät keskenään sopimuksen toiminnan aloittamisesta. Sopimus toimitetaan tiedoksi työvoimatoimistoon. Sopimus on voimassa kolme kuukautta ja sitä voidaan jatkaa vielä toiset kolme kuukautta. Kun sopiva työpaikka on löytynyt niin työnetsijä toimittaa kopion työsopimuksesta työvoimatoimistoon ja työvoimatoimisto maksaa palkkion työnetsijälle.

Tarjouskilpailun kautta pyritään löytämään pätevimmät työnetsijät ja kokeilun onnistumista seurataan sekä työministeriössä että työvoimatoimistossa. Valtiolle kokeilu on taloudellisti edullinen, koska palkkio maksetaan vain tuloksesta.

Kirjoituksen otsikossa vaaditaan kokeilujen sijasta uusia työpaikkoja. Työpaikkoja syntyy ensisijaisesti kannattavan yritystoiminnan tuloksena. Työvoimatoimiston tehtävänä on tukea tätä prosessia turvaamalla yritysten työvoiman saatavuus välittämällä työtä ja osaamista sekä ehkäisemällä työttömien syrjäytymistä työmarkkinoilta. Näihin haasteisiin ei ole yksinkertaista ratkaisua, koska tilanteet työmarkkinoilla muuttuvat jatkuvasti ja usein äkillisesti. Silloin tarvitaan uutta ajattelua ja myös uusien keinojen kokeilua.
Veli-Matti Vesterinen
Turun työvoimatoimiston johtaja

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.