Kannas Suomen ja Ruotsin välille

Päivänpolttava kysymys tällä hetkellä tuntuu olevan rakennetaanko maahamme lisää ydinvoiman tuotantoa. Näin sivullisen näkökulmasta nähden kiista on enemmän tunnetasolla kuin todellisiin faktoihin perustuvaa.

Vihreiden tuli sanottua ei vesivoimalle, kun ehdotettiin säännöstelyaltaan rakentamista tarkoitusta varten. Teollisuuden Voima Oy puolestaan on paasannut ydinvoiman puolesta jo lähes neljännesvuosisadan ajan huomaamatta kuitenkaan, että tänä aikana ydinvoima on menettänyt hohtoaan. Kumpikin osapuoli pitää luutuneista päätöksistään kiinni tyyliin "minkä kirjootin sen kirjootin".

Kehitys kulkee vääjäämättömästi eteenpäin ja energian tarve kasvaa. Niinpä luonnonsuojelujärjestöjen olisi aika havaita, että kieltämällä tehokkaan vesivoiman rakentamisen he pakottavat energian tuottajat yhä enenevässä määrin turvautumaan polttamalla saatuun energiamuotoon.

Vaikka tekoallas muuttaakin olosuhteita paikallisesti on kuitenkin muistettava, että luonto korjaa sattuneet vauriot, kuten on nähtävissä mm. suurten tulvien, maanjäristysten ja tulivuorten purkausten jälkeen. Pysyvää vauriota ei synny, vaikka vesiä padottaisiinkin kunhan jätetään vähäinen kulkutie vesieläimille (kalaportaat). Kaiken lisäksi maailmaa uhkaa monin paikoin ankara vesipula, joten altaallinen tai pari lisää suolatonta vettä olisi meille vain luksusta.

Nykykäsityksen mukaan uraani arvaamattomuutensa takia kuuluu ei-suositeltaviin polttoaineisiin. Siksi monet sivistysmaat ovatkin luopumassa ydinvoimaloistaan. Mm. naapurimaamme Ruotsi on tehnyt päätöksen ydinvoimaloidensa lakkauttamisesta.

Nyt olisikin sopiva aika ottaa jälleen käsiteltäväksi hanke kannaksen rakentamiseksi Ruotsin ja Suomen välille linjalla Uumaja-Vaasa nostamalla veden pintaa Perämeressä 1,5-2 metriä ja ohjaamalla virtaus uomiin, joihin rakennettaisiin vesivoimaloita. Näin saataisiin hyötykäyttöön se valtava vesivoima, joka tänä päivänä lillii tyhjänpanttina Merenkurkusta etelään. Eikä mikään estä rakentamasta tuulivoimaloita kannaksen rannoille niin paljon kuin mahtuu.

Näin saataisiin mahtava saasteettoman energian tuotantoalue. Lisäksi kannaksella voitaisiin järjestää rauta- ja maantieyhteydet Vladivostokista Roomaan ja takaisin. Jos halutaan.
Erik Koski Ihan tavallinen suomalainen luonnonystävä

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.