Kokeilujen sijasta uusia työpaikkoja

TS/Ari-Matti Ruuska
TS/Ari-Matti Ruuska

Turun työvoimatoimisto käynnisti äskettäin työnetsijäkokeilun. Tavoitteena on löytää työnetsijöitä, jotka hakevat avoimilta työmarkkinoilta työpaikkoja pitkäaikaistyöttömille. Niinpä työvoimatoimisto kilpailuttaakin yrityksiä, yhdistyksiä ja säätiöitä, jotta työnetsijöiksi löydettäisiin kokonaistaloudellisesti soveliain ja osaavin organisaatio. Tarjouskilpailun voittanut valitsee työvoimatoimiston osoittamista asiakkaista ne henkilöt, joille se ryhtyy etsimään työpaikkoja.

Ensilukemalta hanke vaikuttaa monimutkaiselta, sillä etsitäänhän tässä etsijöitä, jotka etsivät työpaikkoja etsityille. Hämärät tavoitteet eivät sellaisenaan ole uutta, sillä monella työttömällä on jo entuudestaan kouratuntumaa työhallinnon oudoista kokeiluista. Laajempikin yleisö on toisinaan kummeksinut erilaisia projekteja, joita työhallinnon tuutista tarjotaan.

Työnetsijäkokeilulla voi kuitenkin olla aiempaa vakavampia seurannaisvaikutuksia. Ennen muuta tavoitteet synnyttävät huolta siitä, millä tavalla pitkäaikaistyöttömiä kokeilussa kohdellaan, ketkä lopulta toimivat työnetsijöinä ja kuinka työnetsijöiden toimintaa valvotaan.

Sarkasmiin viehättänyt kanssaihminen saattaisi jopa väittää, että kyseessä on postmodernin ajan uusi ihmiskaupan muoto. Lehti-ilmoituksesta voimme näet lukea, että mukaan valittujen työnetsijöiden kanssa tehdään tavara- ja palveluhankinnoista annetun asetuksen mukainen puitesopimus. Ilmoitustekstistä ei selviä, sovelletaanko lakia ihmistavaran kauppaan vai vaatimattomammin vain palvelujen hankintaan.

On mahdollista ennakoida, että työnetsijöiksi valitaan jos jonkinsorttisia konsulttiyrityksiä. Näinhän tehdään muissakin työhallinnon projekteissa. Ammattitaidostaan varmat konsultit kyllä löytävät töitä vaikka kiven alla.

Pulmalliseksi saattaa muodostua työttömän omat laatuvaatimukset ja ammattisuoja. Lähtökohtaisesti etsintätyössä tulisi huomioida pitkäaikaistyöttömän oikeudet, arvioida hänen ammatillisen osaamisena laatutekijät sekä selvittää asianomaiselta, minkälaisin tavoittein työtä halutaan. Kaikki työt eivät voi kelvata, vaikka konsultit jäännöstöitä tarjoaisivatkin.

On tähdellistä muistaa, että työttömälläkin on oikeus omaan ammattiylpeyteensä ja ennen muuta omaan ammattisuojaansa. Työttömän leipurin ei tarvitse ottaa vastaan siivoojan työtä, vaikka konsultti siivottavaa löytäisikin.

Työvoimahallinto tunnetaan myös kattavista sanktioistaan. Monille työttömille on tullut turhankin tutuksi työvoimatoimiston tarjoamat karenssit, preventiot, kiellot ja normit, jotka ohjaavat työttömän arkipäivää. Kuinkahan vain käy pitkäaikaistyöttömän, joka ei suostu ottamaan vastaan konsultin löytämää työpaikkaa? Kotiarestia tuskin tarjotaan, mutta kenties päivärahojen poistoa.

Monta on monessa, mutta työhallinnossa näyttää kaikuvan vain yksi sävel. Tämä melodia käskee kääntämään katseet työttömän asennemaailmaan. Ongelmien syntyalustaksi tulkitaan työttömän haluttomuus tarttua oman kohtalonsa ohjaksiin.

Tästä kaiketi on kysymys myös työnetsijäkokeilussa: oletetun passiivisuuden murtamiseksi tarvitaan aktivaattoreita, hankkeistajia ja työnetsijöitä, jotka hääräävät työttömän ympärillä.

Olisiko jo aika katsoa yhteiskuntaankin ja miettiä, onko työpaikkoja yksinkertaisesti vain liian vähän. Eikö kilpailuttamisen ja konsulttiostojen sijasta voitaisi panostaa uusien työpaikkojen luomiseen?
Markku Hongisto Suunnittelija
Turun yliopisto

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.