Tekopohjavesihanke pitää hyllyttää

Turun ja ympäristökuntien hanke Kokemäenjoen veden imeyttämiseksi tekopohjavedeksi Virttaankankaalla jopa 130 000 m³/vrk on määrältään kuusinkertainen (6 x) muualla toiminnassa oleviin tekopohjavesilaitoksiin. Miten voi toteutua tällainen imeytyshanke, kun paljon pienemmissäkin on ongelmia.

Viimeksi Huittinen ei antanut lupaa esikäsittelylaitoksen rakentamiseksi. Vaan mitä Turun Vesi Oy totesi tähän. Jatketaan vaan suunnittelemista.

Kaikki Säkylän-Virttaan-Oripään harjualueen kunnat, väestö, ihmiset ovat hanketta vastaan. Mistä Turun Vesi Oy luulee saavansa lopulta luvat hankkeen toteuttamiseksi. Siksi ehdotankin Turun päättäjille koko tekopohjavesihankkeen hyllyttämistä ja ehdotan, että Maakuntaliitto perustaisi neuvottelukunnan, joka hakisi ja löytäisi sellaisen ratkaisun Turun vesikysymykseen, joka tyydyttäisi koko maakuntaa ja myös Turkua.

Onko nyt mitään järkeä polttaa veromarkkoja kymmeniä ja satoja miljoonia, joka lopulta kuitenkin osoittautuu toimimattomaksi ja täysin susiratkaisuksi. Toista vuotta sitten tehtiin yksi koeimeytys, joka epäonnistui täysin. Vesi lellui kangasmaan pinnalla ja muutaman viikon viiveellä se ajautui muutaman sadan metrin päässä olevaan Kangasjärveen. Kyseessä oli vielä aito, ehta pohjavesi, jota yritettiin imeytyttää, eikä Kokemäenjoen vesi, jota sinne aiotaan pumpata.

Nykyisinhän Turku ottaa jo Virttaan-Oripään harjusta noin 20 000 m³/vrk, joka riittää Turun ja lähikuntien päiväkoteihin, kouluihin, oppilaitoksiin, sairaaloihin, hoitolaitoksiin, ruokaloihin yms., joissa käytetään vettä ruuan tekoon ja ravinnoksi. Suoran putken veto Kokemäenjoelta Aurajoen alkupäähän toisi tarvittavan veden uimahalleihin, huoltoasemille ja teollisuuteen.

Harkitkaa tätä tai muita vaihtoehtoja ennen kuin tekopohjavesihanketta aletaan toteuttaa enempää.

Virttaanharjulta Turku osti aikoinaan Kankaanjärven ympäristöineen turkulaisille virkistysalueeksi. Jatketaan sen kehittämistä virkistysalueena kuten harjureitit ja -ladut jo siellä edustavasti toteuttavat.
Erkki Halkivaha Kunnanvaltuuston puheenjohtaja
Oripää

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.