Ylösnousemuskappeli rauhaan

TS/Marcus Roos<br />"Ylösnousemuskappelia ympäröivä kallioinen mäntymetsä on osa itse kappelia. Osa Erik Bryggmanin työn suuruutta. Sitä ei pitäisi louhia ja kaivaa ja varustaa erilaisin muistomerkein ja -kivin", Pirkko Mikkola kirjoittaa.
TS/Marcus Roos
"Ylösnousemuskappelia ympäröivä kallioinen mäntymetsä on osa itse kappelia. Osa Erik Bryggmanin työn suuruutta. Sitä ei pitäisi louhia ja kaivaa ja varustaa erilaisin muistomerkein ja -kivin", Pirkko Mikkola kirjoittaa.

"Turun Ylösnousemuskappeli on Erik Bryggmanin kirkkoarkkitehtuurin kypsä saavutus. Idyllisen jälkifunktionalismin yksi pääteoksia Euroopassa. Rinteeseen taitavasti sijoitettuna vapaamuotoinen rakennus liittyy taitavasti luontoon. Turkulaisille Erik Bryggmanin elämäntyössä on merkittävää se, että hän ylivoimaisesta lahjakkuudestaan huolimatta pysyi uskollisena kotikaupungilleen ja teki tänne pääosan tuotannostaan."

Teksti ei ole omaani vaan lainattua. Lähteenä Ars - Suomen taiteen viides osa, siitä Suomen rakennustaiteen museon tutkimusjohtajan, filosofian tohtori Riitta Nikulan erityisartikkeli Erik Bryggmanista. Omaani on sen sijaan se tuntemus, jonka Ylösnousemuskappeli minussa herättää. Tila, valo ja ympäröivä luonto auttavat surun ja menetyksen kohtaamisessa.

"Aika ajoin on esitetty toivomuksia, että Turkuun perustettaisiin hauta-alue, josta voitaisiin luovuttaa hauta merkittäville julkisuuden henkilöille ja johon voitaisiin pystyttää julkisia muistomerkkejä esimerkiksi suuronnettomuuksien muistoksi. Suomessa tunnetuin esimerkki tällaisesta lienee Helsingin Hietaniemen hautausmaan Taiteilijakukkula.

Sijoituspaikaksi sopisi Ylösnousemuskappelin mäki, joka tosin on kallioinen. Haudat jouduttaisiin useassa tapauksessa louhimaan kallioon, käytetäänpä sitten uurna- tai arkkuhautausta. Louhinta ei kuitenkaan ole nykyisin teknisesti vaikeaa. Ylintä päätäntävaltaa haudattavien valinnassa käyttäisi kirkkoneuvosto."

Tämäkään teksti ei ole omaani vaan lainattua. Lähteenä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston esityslista huomenna torstaina pidettävään kokoukseen.

Ajatus julkisuuden henkilöiden hauta-alueesta istuu huonosti käsitykseen tasa-arvosta ja ihmisen ja Jumalan väistämättömästä kohtaamisesta kuoleman jälkeen. Keskiajalla ja vähän myöhemminkin vallanpitäjät saivat viimeisen lepopaikkansa kirkon lattian alta. Sata vuotta sitten papit haudattiin kirkon seinustalle.

Ei riitä, että olen eri mieltä kirkkoneuvoston esityksestä. Suunnitelma myös ahdistaa. Ylösnousemuskappelia ympäröivä kallioinen mäntymetsä on osa itse kappelia. Osa Erik Bryggmanin työn suuruutta. Sitä ei pitäisi louhia ja kaivaa ja varustaa erilaisin muistomerkein ja -kivin. Henkilön elämäntyötä voi kunnioittaa ilman, että viimeinen lepopaikka hipoo kirkon seinää.

Keväällä 1998 olin 10 päivää Washingtonissa. Yhden päivän varasin käydäkseni John F. Kennedyn haudalla. Kilometrien kävelymatka Potomac-joen yli Arlingtonin sotilashautausmaalle. Sieltä opasteita ja polkuja seuraten ja neuvoa kysyen luonnonkivillä ja ruoholla peitetyn oman sukupolveni Suuren Miehen haudalle, jossa pyöreän kiven keskellä palaa ikuinen matala tuli. Oloni oli juhlallisen harras. Haudan löytäminen ei ollut kiinni sen sijainnista tai muistomerkin koosta.

Arkkitehdit ja päättäjät ovat viime aikoina kulkeneet Turussa eri tahtiin. Tuntuu, kuin arkkitehdit olisivat nukkuneet, kun olisi pitänyt valvoa, ja valvoneet, kun on jo myöhä. Nyt toivoisi, että joku heistä havahtuisi puolustamaan Bryggmania. Tässä vaiheessa keskustelu palvelisi myös oikeita merkkihenkilöitä.
Pirkko Mikkola Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston jäsen ja Turun kaupungin kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja (sd)

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.