Ammattiliitto antaa laajan työttömyysturvan

TS/Riitta Salmi<br />Ammattiliitto antaa jäsenmaksun vastineeksi paljon laajemman ja monipuolisemman turvan kuin yksityinen työttömyyskassa, toteaa kirjoittaja.
TS/Riitta Salmi
Ammattiliitto antaa jäsenmaksun vastineeksi paljon laajemman ja monipuolisemman turvan kuin yksityinen työttömyyskassa, toteaa kirjoittaja.

Olen seurannut ihmeissäni valtalehtien kirjoittelua työttömyysturvan hinnasta. Keskustelua on käyty sekä lehtien palstoilla aina pääkirjoituksia myöten että iltapäivälehtien yleisönosastoissa. Nimimerkillä tietysti.

On verrattu ammattiliiton jäsenmaksua ja yksityisen työttömyyskassan eli ns. "Loimaan kassan" maksuja toisiinsa. Ne eivät ole vertailukelpoisia, koska yksityinen kassa antaa vain työttömyysturvan kun taas ammattiliitto antaa jäsenmaksunsa vastineeksi paljon laajemman ja monipuolisemman turvan.

Itse työttömyysturva ei liiton jäsenyyden kautta ole yksityistä kassaa kalliimpi. Esimerkiksi ammattiliitto, johon itse kuulun eli Metallityöväenliitto on vakuuttanut jäsenensä ryhmävakuutuksella vapaa-aikana sattuvien tapaturmien varalta. Lisäksi jäsenille kuuluu matkustajavakuutus, jossa vakuutettuina ovat myös matkalla olevat alle 20-vuotiaat perheen lapset. Koskee myös kotimaan matkoja ja on voimassa kesämökilläkin.

Tartuin aiheeseen, koska minusta ne henkilöt, jotka tätä yksityistä kassaa mainostavat ottavat varsin kovan vastuun ihmisistä. Varsinkin jos työelämässä menee jokin vikaan.

Yksityisen kassan ja ammattiliiton jäsenyyden yksi olennainen ero on siinä, että liiton jäsenmaksuun kuuluvat oikeusapupalvelut. Tapauksia on ollut, jossa liittoon kuulumaton työntekijä on katsonut tulleensa työnantajan laittomien toimien kohteeksi, vienyt asian oikeuteen ja menettänyt oikeudenkäyntikuluihin jopa kymmenen vuoden liiton jäsenmaksua vastaavan summan.

Verovähennysoikeus on myöskin kirjoittajilta päässyt unohtumaan. Vähennysten jälkeen liiton jäsenelle jää maksettavaksi vain noin puolet jäsenmaksun bruttosummasta. Riippuen henkilökohtaisista veroprosenteista.

Helsingin Sanomien (6.1.) mukaan pulaan joutuneita yksityisen kassan asiakkaita neuvotaan Loimaalla ottamaan yhteyttä ammattiliittoon. Liittojen työntekijöillä eikä edustajilla työpaikoilla (luottamusmiehet) ei ole velvollisuutta auttaa näitä henkilöitä. Päinvastoin, se olisi epälojaalia ja väärin niitä henkilöitä kohtaan, jotka jäsenmaksua maksavat.

Muita etuja ovat liittojen ja ammattiosastojen lomapaikat sekä lomatuet. Liittojen lehdet toimittavat säännöllisesti värittämätöntä tietoa työttömyysturvaa ja työehtoja koskevista muutoksista. Myös alennuksia saa mitä erilaisimmista asioista, esimerkiksi vakuutuksista ja polttoaineista vain joitain mainitakseni.

Laajat koulutusmahdollisuudetkin kuuluvat kaikille jäsenille hintaan. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin edunvalvonta. Liittoon kuulumattomana olet yksin. Siksi jotkut työnantajat jopa painostavat vaihtamaan yksityiseen kassaan. Se ei ole sattumaa. Hajoita ja hallitse on jo vanha oppi.

Taloudellista taantumaa ennustetaan ja työttömyyden kasvua. Merkkejäkin jo on. Kymmenen vuoden takaa muistamme mitä huonot ajat saavat aikaan työelämässä. Silloin liittojen rooli korostuu työntekijöiden asioiden ajajana. Etenkin pienillä työpaikoilla. Toivottavasti taantuma on kuitenkin lyhytaikainen.

Haluaisinkin muistuttaa, että vaihdettaessa yksityisestä kassasta liiton jäsenyyteen otetaan yksityisen kassan jäsenenäoloaika huomioon työssäoloehdon täyttymistä laskettaessa, mikäli käy niin ikävästi, että työttömyys kohtaa.
Pasi Kankaanpää
levyseppä, Metalli 49,
varapuheenjohtaja

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.