Kuin ostaisi sian säkissä

Digi-teeveestä on puhuttu kyllästymiseen asti. Se on tehnyt tuloaan jo pari vuotta. Viime elokuussa piti lähetysten lopultakin alkaa, toisin kävi. Mutta vuonna 2006 se varmaan toteutuu - tai sitten ei. Jotkut taloyhtiöt ovat kuitenkin päättäneet hankkia digi-antennin ajoissa, sillä:

- sen puuttuminen vaikutti kielteisesti erään asunnonostajan päätökseen,

- nyt sen saa edullisemmin kuin joskus myöhemmin.

Kuka tietää varmasti hintakehityksen neljä vuotta etukäteen? Edullista vaikutelmaa ei toki voi kieltää, kun vertaa seuraavia hintoja. Yhdelle taloyhtiölle asennus digi- ja kaapeliantenneineen maksaa: 76 890 mk - 12 931 euroa. Kun useampi taloyhtiö hankkii sen samanaikaisesti, silloin hinta on 28 350 mk - 4 768 euroa.

Ymmärrän kyllä, että tusinoittain saa halvemmalla, mutta melkein viidenkymmenentuhannen markan (48 540 mk - 8 163 euroa) ero samasta työstä tuntuu uskomattomalta. Alustavat tiedot olisi pitänyt saada kirjallisena ennen kokousta.

Asia oli asukkaille täysin tuntematon, mutta päätöksentekoa vaadittiin heti edullisen tarjouksen takia. Hämmästyttävintä oli huomata, että joku tuntematon henkilö - joka ei edes asu yhtiössämme, mutta jolle digi-antenni oli tosi tärkeä - pystyi mielipiteellään vaikuttamaan sen hankkimiseen.

Tehtyä päätöstä voi verrata sian ostamiseen säkissä. Myönteinen päätös syntyi ikään kuin huomaamatta, yleisen hämmingin vallassa, ilman perusteellisia tietoja tarvittavista lisälaitteista, digi-boxista ym. ja niiden kustannuksista.

Emme voi edes tietää miten kyseinen antenni toimii käytännössä, koska sitä voidaan kokeilla vasta muutaman vuoden kuluttua. Ainoa varma tämänhetkinen tieto oli hinta.

Mutta hinnoittelu antennista katselulupineen tuntuu uskomattomalta, sillä se asettaa asukkaat eriarvoiseen asemaan. Ei riitä, että ylempien kerroksien asukkaat maksavat jyvitysjärjestelmän vuoksi korkeampaa vuokraa, vaan nyt he joutuvat myös digi-teeveen katselusta maksamaan enemmän. Voidaanko näin menetellä?

18 penniä/osake tuntuu ehkä halvalta, mutta eiväthän osakkeet televisiota katsele! Hinta pitäisi jakaa tv/huoneisto -periaatteella. Onhan nykyinenkin tv-lupamaksu kaikille sama! (Tässähän tarjoutuu Yleisradiolle mainio tilaisuus korottaa tv-lupamaksuja sen mukaan paljonko neliöitä katselija omistaa tai missä kerroksessa hän asuu!)

Yhtä hyvin voitaisiin ehdottaa laskutusta jyvitysjärjestelmän puitteissa niin päin, että alempien kerrokseen asukkaat maksaisivat enemmän: antennihan on katolla, jonne alakerrasta on pidempi matka! En haluaisi, että kukaan maksaa enemmän televisiokatselustani, mutta en myöskään itse halua jatkuvasti maksaa korkeampaa taksaa samasta asiasta.
Läntisel pual jokke

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.