Kirjoittajavieras-kolumni:
Auko Äijä ja lintujen suojelu

Vieläkin on keskuudessamme persoonallisuuksia, joiden imagoa ei liika koulunkäynti ole pilannut. He asuvat ja elävät omilla ehdoillaan. Heistä on ottanut oppinsa mm. Pentti Linkola.

Eräs tällainen persoona asuu Mynälahden rantamilla. Yleisesti häntä kutsutaan Auko Äijäksi. Nimitys johtuu osaksi siitä, että Auko Äijä ei käytä Mynälahti-nimitystä, vaan hän jakaa sen pienempiin osiin, aukkoihin. Ne ovat saarten ja maamerkkien selvästi rajaamia lahden osia. Näitä ovat mm. Rouhun aukko, Saaren aukko ja Louhisaaren aukko.
Tässä päivänä muutamana kun Aukon Äijää tapaamassa kävin, havaitsin hänen olevan hieman tuohtuneena. Kysyessäni syytä moiseen puhinaan hän selvitti asiaa suunnilleen näin:

"Kuules poikk. Eik se snuunki miälest ol vähä eriskummallist, ko nykysi tehrä kaikenlaissi rajotuksi vähä niinko ihmiste kiusaks. Millo ne tleeva Rysselist, millo täält lähemälttä. Mnuust se o vähä merkilist, ko teiltäki miatoslaisilt o ny sit kiälletty paatinki soutamine siin Saare aukko laskeva joe suus. Siin o vuassaroi kuljettu, ja kaike mailma vesilinnu o senku lissäntynny vaa. Mnää oli sillo pojanklossi ko se Louhi siält Turkku men. Lautaks stää sillo sanotti. Ei ne linnu sillonka siit laivarumilukset mittä häirintynny."
Näin jutteli Aukon Äijä ja jatkoi.

"O se merkilist, ko ne ympäristövirkamiähe ei ol ollenka huamanu, ett kui ne linnukki o nykyaikasiks tullu. Sillonko mnuul ol viäl se Mosse-rämä joskus nelkyment vuat sitte, nii mnää pruukasi joskus sil Turuski käyr. Nii sillo ko nykysinki kaike maailma pikkueluka oravi ja katei myäre pakkasiva jäämä autote al. No tiätyste, nii sillo ko nyyki, varekse, haraka ja vähä muukki linnu tleeva syämä niit raaroi, heijä ruoakkatas se o. Sillo ko mnää mossellan tlii niit kohre, ni melkke sarametri pääst ne jo läksivä lentto.

Nykysi ko mnää joskus harvo mene taksil troppi hakema, ni ain oikke tahalan kato auto akkunast niitte linttute meininkei. Ei ne enä lähr lentto. Harakakki juur viittivä siirtty se tiä reunas oleva valkose viiva ylitte. Ne o oppinu, ete se pahukse kovi menevä piilikä mittä paha heil tee.

Mnää luule tiätävän, ett ne kaislikoitte vesilinnu ova jo enne muit se oppinu, et paat mene ja paat tule, mut ei se tän ruakkote joukko tul."
Näin Aukon Äijä ja jatkoi viekkaan näköisenä.

"Mut tiäräks poik. Mnää luule, ett siin ympäristöherroje päätökses o hiuka piäne kosto makku. Ettekös te miatoslaise voittanu se Laajoe suu ruappausjutu? Ei herra siit okke tykkä, jos niitte varppate pääl astuta. Tosi ny se ruappaukse ansiost nii vesi ko ne jää keväl menevä vähä sukkelami aukol, eiväkkä tunke ittiäs Lauttanpää saunohi ja muihi rakennuksi."

"Ole mnää kyl avisist lukenu, et te olet taas siit päätökset valituksi präkäny. Katota ny sit kui teiä käy. Mut olkka vähä varovaissi. Mnuul ko o opetettu ett herratenki pelko o viissaure alku."

Näin jutusteli Aukon Äijä eräänä ehtoopäivänä.

Kirjoittaja Pertti Vuola on Aukon Äijän mietoislainen ystävä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.