Ei hoppu hyväksi, kiire kunniaksi

Tilastokeskuksen tilastoista on selvinnyt, että alle puolet vuonna 1995 aloittaneista ammattikorkeakoulun opiskelijoista valmistui määräajassa (TS 10.1.). Miten voi olla mahdollista, että niinkin tarkasti mitoitetun koulutuksen kuin ammattikorkeakouluopintojen aikarajat eivät pidä?

Julkisissa keskusteluissa on luotu kuva ammattikorkeakouluopintojen hyvistä läpäisyprosenteista, mutta tilastojen valossa opinnoissa näyttäisi olevan ongelmia. Ongelmat johtuvat joko opetuksesta tai itse opiskelijoista.
Uskomme, että kyse on lähinnä rakenteellisesta ongelmasta.

Ammattikorkeakoulujärjestelmän suhteellisen nopea pystyynkyhääminen näkyy nyt opintojen pitkittymisenä. Riittämättömät opetusresurssit ja nopeasti kasvaneet opiskelijamäärät ovat johtaneet tähän tilanteeseen, jossa opiskelijat turvautuvat tarvittaessa lisävuoteen tai - vuosiin saattaakseen opintonsa loppuun. Tällä hetkellä resurssitilanne on varmasti aiempaa parempi, joten on odotettavissa, että tänä vuonna opintonsa aloittaneet valmistuvat suurin piirtein määräajassa.

Mitä nyt on tehty, kun resurssit on osapuilleen turvattu? On haalittu lisää opetusvastuuta, luotu jatkotutkintojärjestelmä ja kehitetty tutkimusta. "Ei näin" tekee mieli sanoa. Kun opetusresurssit on turvattu, on aika keskittyä laatuun. Opetuksen laatu pitää sisällään tasokkaan opetuksen, opintojen ohjauksen sekä mahdollisimman sujuvan opintorakenteen, jotta opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa opintonsa määräajassa.

Jatkotutkintokokeilun aloittaminen oli jokseenkin hätiköityä tässä tilanteessa, täytyihän ammattikorkeakouluilla itsellään olla käsitys siitä, missä ajassa niiden opiskelijat suorittavat opintonsa. Huomion olisi pitänyt kiinnittyä ennemmin laatuseikkoihin kuin itsetarkoitukselliseen laajentumiseen. Ekonomiliitossa ollaankin ilahtuneita siitä, että korkeakoulujen arviointineuvosto suorittaa tänä vuonna kaupallisen alan koulutuksen kokonaisarvioinnin, joka kattaa sekä yliopisto- että amk-sektorin.
Juha Oksanen
Riku Matilainen
Sami Nieminen
koulutuspoliittiset asiamiehet
Suomen Ekonomiliitto

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.