Kirjoittajavieras/Mirja Hovirinta
Hoitajat kirurgin hommiin

Terveydenhuollon periaatteena on moniammatillinen tiimityöskentely. Useita osaamisalueita yhdistämällä saavutetaan yhdessä parempi hoitotulos.

Koulutuksen asettamat rajat on tunnistettu ja tunnustettu. Lääkäri tekee diagnoosin ja hoitaja hoitaa. Avustavalla henkilökunnalla on tuloksen saamisessa oma tärkeä roolinsa; paperi- ja atk-työn hallinta, siisteyden ylläpito, kuljetus, välineiden ja koneiden huoltaminen. Yhdessä toimien hoidetaan pienen pieniä keskosvauvoja, parannetaan vaikeita syöpäsairauksia, korjaillaan autokolareissa monin tavoin vammautuneita kansalaisia ja kuntoutetaan mielisairauden kanssa kamppailevia.
Nyt on ministeri Soininvaara saanut oikein kuningasajatuksen. Laitetaan hoitajat tekemään lääkäreiden hommia. Äkkiäkös siinä yhden umpisuolen leikkaa, tai vaivasenluut operoi. Lääkäripulakin tulisi saman tien hoidettua.

Varmaan ajatusta voi jatkaa esittämällä hoitotyön siirtämistä laitosapulaisille ja siivouksen tekemistä oman toimen ohella.

En ole terveydenhuollon kentässä tavannut toimenpiteitä, joita noin vain voitaisiin tempunomaisesti asiakkaille tehdä. Jokaisessa operaatiossa edellytetään laajaa anatomian ja fysiologian taitamista, komplikaatioiden ennakointia, ja useimmiten vielä sitä hoitaja-avustajaakin. Pienimmänkin luomen poistossa pitää osata tunnistaa mahdolliset syöpäkasvaimen oireet ja reagoida toimenpiteen aikana havaintojen edellyttämällä tavalla. Ja se edellyttää lääkärin koulutusta.

Suomalaisen hoitajan osaaminen on kansainvälisesti tunnustettu tosiasia. Mutta suomalainenkaan hoitaja ei ole lääkäri.
Oliko sitten ajatus, että näitä ministerin ehdottamia pikkutoimenpiteitä tehtäisiin ihan sillä samalla hoitajan palkalla. Sillä millä jo nyt tehdään kolmivuorotyötä, juostaan käytäväpotilaiden välillä mutkitellen ja uuvutaan nykyisenkin työn ääreen yhä useammin. Näinkö on ajateltu nostaa Suomen terveydenhoidon tasoa. Mitenkähän tämän jälkeen noteerataan WHO:n tilastoissa suomalaisten saamat terveyspalvelut?

Toisaalta ministeri Soinivaaran ajatusta voisi kyllä kehitellä eteenpäin koko yhteiskunnassa. Kouluavustaja voisi hoitaa nuorimpien lasten opetustyön, lentoemäntä voisi hoidella Ahvenanmaalle suuntautuvat pikkulennot, laivan purseri ohjailisi laivaa pienemmillä merialueilla, kersantit voisivat johtaa pienemmät sotakonfliktit ja ministerien avustajat voisivat pitää ministerien vähemmän tärkeät puheet.
Kirjoittaja on Tehyläisten ja Superilaisten pääluottamusmies Tyksissä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.