Oliko kuluttajalle hyötyä siitä,
että BSE-tilan sijainti tiedetään?

Kai Aulio<br />Eläinlääkäri kunnioittaa eläimenomistajan oikeutta pitää salassa eläintensä sairaudet silloin kun tauti ei aiheuta leviämisuhkaa muille eläimille tai ihmisille.
Kai Aulio
Eläinlääkäri kunnioittaa eläimenomistajan oikeutta pitää salassa eläintensä sairaudet silloin kun tauti ei aiheuta leviämisuhkaa muille eläimille tai ihmisille.

Julkisuus riepotteli kärsämäkistä tilaa, jolla todettiin BSE eli hullun lehmän tauti noin kuukausi sitten, vaikka tilan omistajat halusivat pysyä täysin pois julkisuudesta. Eläinlääkintäviranomaiset eivät antaneet tilan tietoja julkisuuteen.

Kärsämäen kaltaisilla mediatapahtumilla saattaa olla laajakantoisia seurauksia. Eläinlääkintäviranomaiset haluavat säilyttää luottamuksen eläintenomistajien keskuudessa taatakseen sen, että eläintenomistajat ilmoittavat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa eläinlääkärilleen eläinten sairauksista.

Pahinta olisi, jos Kärsämäellä koetun kaltainen julkisuus johtaisi eläintautien salaamiseen, mikä olisi omiaan heikentämään elintarviketurvallisuutta. Se saattaisi myös lisätä tautien vastustuksesta aiheutuvia yhteiskunnan maksamia kustannuksia huomattavasti.

Nyt on hyvä kysyä, mitä hyötyä oli kuluttajalle niistä kuvista ja tiedoista, joita media pursusi tilatiedon tullessa julkisuuteen?

Tila olisi voinut olla mikä tahansa lypsykarjatila maassamme. Tilan omistajat olivat hoitaneet eläimensä erittäin hyvin, ostaneet rehunsa sieltä, mistä muutkin ja myyneet teuraseläimensä ja maitonsa sinne minne muutkin. Tilan julkistaminen ei olisi mitenkään helpottanut kuluttajien ostovalintoja, koska mikään maakunta ei tässä tilanteessa voi pullistella puhtaudellaan.

Onko karjanomistajilla enää oikeutta pysyä poissa julkisuudesta silloin, kun tilaa kohtaa odottamaton eläintauti? Tarvitaanko tästä lähtien aina poliisivoimia ja vartiointiliikkeitä suojelemaan tilallisten yksityisyyttä, kun "toimittajat pyrkivät sisälle ovista ja ikkunoista"?

Eläinlääkäri kunnioittaa eläimenomistajan oikeutta pitää salassa eläintensä sairaudet ja siihen tarvittavat hoidot silloin, kun eläintauti ei aiheuta leviämisuhkaa muille eläimille tai ihmisille. Lakisääteisesti voidaan salassapitovelvollisuudesta kuitenkin poiketa.

Jos on kyseessä esimerkiksi nautakarjan salmonellatartunta, tilan toimintaa rajoitetaan siten, että tartunnan leviäminen estyy, mutta silloinkaan tilan tietoja ei anneta julkisuuteen. Jos kyseessä on helposti leviävä eläintauti, esimerkiksi suu- ja sorkkatauti, viranomaiset määräävät tilan karanteeniin, jolloin tilan ympärille muodostetaan julkisesti ilmoitettava suojavyöhyke. Etenkin helposti leviävän suu- ja sorkkataudin yhteydessä on erityisen tärkeää, että tilanomistaja ilmoittaa eläinten sairastumisesta välittömästi viranomaisille.

Muissa tapauksissa, joissa leviämisen vaaraa ei ole (esimerkiksi naudan BSE) viranomaiset eivät tiedota yksittäisen tilan nimeä ja sijaintia. Viranomaisten tehtävänä on tietenkin huolehtia siitä, ettei tilan BSE-sairaaksi todetun eläimen, sen jälkeläisten ja tilan muiden nautojen lihaa joudu elintarvikeketjuun, kuten tässäkin tapauksessa tehtiin.

Tieto ensimmäisestä BSE-tapauksesta ilmoitettiin tilallisille henkilökohtaisesti kahden kunnalliseläinlääkärin voimin ennen kuin tieto julkistettiin radiossa. Maa- ja metsätalousministeriöstä tuli lääninhallitukseen lopullinen tieto positiivisesta tuloksesta aamulla kello seitsemän jälkeen ja tilalle mentiin puoli kymmeneltä. Ministeri Hemilä tiedotti asiasta kello yhdeltätoista järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tällaisia tapauksia varten valmistaudutaan aina etukäteen. Lääninhallitukset ovat kouluttaneet erikoisjoukon virkaeläinlääkäreitä, ns. valmiuseläinlääkärit, jotka ovat harjoitelleet suoriutuakseen nopeasti erilaisista eläinlääkinnällisistä erikoistilanteista. Kaikki toimenpiteet oli nytkin valmiiksi mietitty varmuuden vuoksi. Paikalle kiiruhti parissa tunnissa noin 150 km säteeltä kolme valmiuseläinlääkäriä, kaksi avustajaa ja läänineläinlääkäri, joilla kaikilla oli omat tehtävänsä. Asiantuntija arvioi eläinten rahallisen arvon ennen eläinten lopettamista. Muutamassa tunnissa piti kaiken olla selvää: näytteet menossa Helsinkiin ja kuolleet eläimet Honkajoelle hävitettäväksi.

BSE:n kaltainen tautitapaus tilalla aiheuttaa aina kriisin. Se on niin yllättävä ja johtaa täydelliseen elämäntilanteen muutokseen. Osa lehdistöstä ymmärsi tilanteen vakavuuden, eikä julkaissut tilan sijaintia, vaikka sen tiesikin. Paljon erilaisia eläintauti- ja eläinsuojelutilanteita kokeneena annan sille suuren arvon.
Riitta Aho
läänineläinlääkäri
Oulun lääninhallitus

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.