Kehitetään keskustaa
kaupunkilaisten iloksi

TS/Jonny Holmén<br />Kaupungissamme on enää rippeitä jäljellä vanhasta kauniista rakennuskannasta, sanoo kirjoittaja.
TS/Jonny Holmén
Kaupungissamme on enää rippeitä jäljellä vanhasta kauniista rakennuskannasta, sanoo kirjoittaja.

Kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen kertoo kirjoituksessaan (TS 19.12.) keskustan kehittämisen olevan tärkeän painopistealueen Turussa, ja mainitsee useita tärkeitä kehittämiskohteita. Toivonen näkee kuitenkin vanhojen rakennusten tai ympäristöjen säilyttämisvaatimusten olevan esteenä näille keskustan kehittämishankkeille.

Merkittävä syy Turun rakentamiskiistoihin löytynee kuitenkin kaavoitusosaston sekä muutaman virkamiehen ja avainpoliitikon edustamasta "yhden asian liikkeestä". Mammuttitautisia rakennushankkeita tuodaan esille keskustan kehittämisen nimissä ja luoden vielä vaikutelmaa, ikään kuin muunlaisia vaihtoehtoja ei olisi olemassakaan. Kun näiden hankkeiden luonne alkaa paljastumaan kaupunkilaisille ja syntyy vastustusta, kritiikin esittäjiä kannattaa tietysti syyttää keskustan museoimisesta ja poliitikkoja onnettomasta päätöksentekokulttuurista.

On erikoista, että Toivonen pelkää Turun museoimista, kun kaupungissamme on enää rippeitä jäljellä vanhasta, kauniista rakennuskannasta. Loppujen säilyttämisen tai arvokkaiden ympäristöjen vaalimisen ei luulisi tuottavan kohtuuttomia vaikeuksia, jos tahtoa vain löytyy.

Toivottavasti Turussa onnistutaan pääsemään vielä tämän uusimmankin tuhoamisvimman yli. Lienee jo käynyt selväksi, että Turussa on runsain joukoin ihmisiä, joilla on ymmärrystä vanhan Turun jäljellä olevia arvoja kohtaan. On valitettavaa, jos kaavoitustoimen johdosta tällaista ymmärrystä ei löydy.

Monin paikoin ulkomailla vanhat miljööt ja rakennukset on jo oivallettu merkittäväksi mahdollisuudeksi ja vetovoimatekijäksi kaupunkikeskustojen elävöittämisessä. Ilahtuisin kovasti, jos päättäjämme entistä paremmin oppivat näkemään Turun vanhan kaupunkikulttuurin arvon ja sen, että kaupungin kehittämisessä ei ole yhtä oikeaa totuutta.

Kaupunkilaisten toiveiden kuunteleminen ajoissa voisi tuoda monta kehityskelpoista ideaa keskustan kehittämiseen. Tämä myös todennäköisesti parantaisi lopputulosta, veisi vastustamiselta pohjaa pois ja varmistaisi päätöksenteon juohevan etenemisen. Toivottavasti keskustelu vaihtoehdoista saa jatkua.
Teuvo Ranki
rakennusarkkitehti
Turku

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.