Suomen Pankki on eurojärjestelmän osa

Lehtikuva<br />Valuuttavaranto on Euroopan keskuspankin raha-alueen yhteinen asia, ja vaikka Suomen Pankki omistaa varat, se oikeastaan vain "huolehtii osaltaan valuuttavarannon hallussapidosta ja hoidosta".
Lehtikuva
Valuuttavaranto on Euroopan keskuspankin raha-alueen yhteinen asia, ja vaikka Suomen Pankki omistaa varat, se oikeastaan vain "huolehtii osaltaan valuuttavarannon hallussapidosta ja hoidosta".

Turun Sanomissa tarkasteltiin (29.12.) valuuttavarantoa, joka on jäänyt Suomen Pankille sen jälkeen kun Suomen osuus Euroopan keskuspankin varannosta on hoidettu. Se todettiin väkilukuun suhteutettuna euroalueen suurimmaksi. Tähän meille aivan uuteen tilanteeseen suuri vaihtotaseen ylijäämä on johtanut.

On luonnollista myös kysyä, onko varanto sijoitettu hyvin. Kun juttu synnytti vaikutelman, että pankin hallussa nyt olevaa varantoa voitaisiin ehkä helpostikin käyttää esimerkiksi valtiontalouden vahvistamiseen, haluan jatkaa ajatusleikkiä hiukan ja todeta eräitä reunaehtoja, jotka koskevat Suomen Pankkia Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja euroalueen osana. Muutoinkin tällainen valuuttavarannon käyttö olisi tietysti hyvin poikkeuksellista.

Kuten jutussa todettiin hyvään keskuspankkikäytäntöön ei kuulu suora lainaaminen valtiolle. Nyt tämä Emuun sisältyvä periaate on myös meidän laissa. Jos siis Suomen Pankki keventäisi valtion velkaa, toimelle pitäisi saada muoto, jota ei voi pitää tämän julkisen rahoituksen kiellon loukkauksena. Tällöin tulee mieleen vain voitonjako, koska sen kautta Suomen Pankki voi siirtää varoja "valtion tarpeisiin" eduskunnan harkitsemalla tavalla. Voitosta on kuitenkin puolet pääsääntöisesti siirrettävä vararahastoon.

Pankkivaltuusto voi tosin päättää voitonjaosta toisinkin, jos se "pankin taloudellisen aseman tai vararahaston suuruuden vuoksi on perusteltua". Näin siis vuotuista voittoa voidaan siirtää nykyloissakin valtiolle. Valuuttavarannon käsittelyssä tulee hyvin esille se, että SP on euroalueen osa. Valuuttavaranto on käsitteellisesti raha-alueen yhteinen asia, ja vaikka SP omistaa varat, se oikeastaan vain "huolehtii osaltaan valuuttavarannon hallussapidosta ja hoidosta".

Niinpä EKP:n varantoon tehtyjen siirtojen jälkeenkin kansallisten keskuspankkien haltuun jääneiden varantojen käyttöä koskeville toimille pitää saada EKP:n lupa "sen varmistamiseksi, että ne ovat yhdenmukaisia yhteisön valuutta- ja rahapolitiikan kanssa".

Euroalueen jäsenpankin valuuttavaranto on erityisasemassa. Sen on syytä sitä olla, koska EKP:n pitää kantaa huolta koko alueen varannosta sekä hyvinä että huonoina aikoina. Näin meilläkin on tilanne, jossa suurta omaa varantoa ei todellakaan entiseen tapaan tarvita pahojen päivien varalle, koska emme ole siinä tilanteessa enää yksin. Emme siis voi toimia täysin yksin myöskään nyt hyvänä aikana.

Suurta valuuttavarantoa ei siis kannata harmitella käyttämättä jääneenä mahdollisuutena lyhentää valtion velkaa. Sitä minusta voi harmitella, ettei Soneran myyntiä käytetty aikanaan hyväksi vähän enemmän tässä asiassa. Sitähän moni aikanaan suositteli.
Paavo Okko

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.