Taustavoimat selviytyvät sotkuista
urheilijaa helpommalla

TS/Riitta Salmi<br />Kun jokin menee pieleen urheilijan ura voi saada lopullisen sinetin, pohtii kirjoittaja. Kuvassa Lahden kisoissa dopingista kiinni jäänyt Janne Immonen.
TS/Riitta Salmi
Kun jokin menee pieleen urheilijan ura voi saada lopullisen sinetin, pohtii kirjoittaja. Kuvassa Lahden kisoissa dopingista kiinni jäänyt Janne Immonen.

Lahden MM-kisat olivat täysi fiasko. Voiko enempää enää asiat mennä pieleen? Omat urheilijamme ja kotikisat - liian paljon odotuksia! Nuoret urheilulääkärit ja tehovalmennus, miten paljon urheilijat ovatkaan joutuneet tekemään menestyäkseen.

Kestävyysurheilu on ollut suurennuslasin alla jo vuosia. Valmennusmenetelmät ovat kehittymistään kehittyneet, mutta ihminen itse ei. On palattu takaisin poppamiesaikaan ja nyt, kun konstit on koettu, paljastuu halju totuus, pala palalta. Jos pyrit huipulle on sinun uhrauduttava sekä lääke- että kemiantieteiden koekaniiniksi. Muutoin olet vain keskitasoa.

Tässä kokeellisen urheilutieteen maailmassa kaikki on hyvin haavoittuvaista. Kun jokin menee pieleen, kuten Lahdessa, ovat seuraukset kohtuuttoman kohtalokkaat. Juuri urheilijan itsensä kaikkein kallein - ura urheilijana - voi saada lopullisen sinetin. Taustavoimat selviytyvät sotkuista pienemmän julkisuusarvonsa johdosta helpommalla. Urheilija ei ehdi lyhyen uransa aikana saada menettämäänsä aikaan korvausta.

Naisten hiihto oli totaalihäviäjä Lahdessa. Piti antaa aikaa miehisille lajeille, mäkihypylle ym. Mäki kun oli sama vanha tuuliviirimäki, joka aina pettää kaikkien odotukset erittäin huonolla ja luonnottomalla sijainnillaan. Nyt korvaukseksi naisurheilun menetyksille annettiin miehistä mömmöurheilua kaikkein raadollisimmasta päästä -voimamieskisat jälleen kerran!

Urheilijoille on helpompi antaa anteeksi, he kun tekevät uhrautuvaista työtään ikäänkuin koko kansan edestä ja aluksi hyvin pienellä "palkalla". Mutta aika on rahaa ja nuoruutta on vain tovi...Pitäisi ehtiä ja saada niin paljon...he kun ovat vielä hyvin poikkeuksellisia ihmisiä. Mutta kohtuus kaikkeen. Suotakoon näille ammattilaisille vielä paremmat mahdollisuudet kehittää huippuominaisuuksia, joita koko nuoriso ja kansa voi pitää esimerkkinä. Tämä maksaa, tietysti, mutta tästä kannattaa maksaa, vaikka hunajaa!
ÄrTee