Nuoretko pimeyden
lähettiläitä?

Ihmettelen syvästi Leena Helinin, liikunnanopettajani, aiempaa kirjoitusta wanhojen tanssien epäkohdista (TS 21.2.). Eikö nuorilla ihmisillä ole jo tarpeeksi huono maine valmiiksi, miksi meidät pitää mustamaalata lopullisesti?

Ensinnäkin, Leena Helin ei itse ollut henkilökohtaisesti paikalla kyseisessä ravintolassa, jossa illastimme hyvin sujuneiden tanssiaisten jälkeen - suunnitelmien mukaan. Alkoholijuomia tarjoiltiin, mutta ihmismäärään nähden niin vähän, että niistä tuskin riitti kenellekään alaikäiselle. Itse ravintolailta sujui rauhallisesti ja hyvässä tunnelmassa. Melutasokaan ei edes hätyytellyt sitä, joka vallitsee päivittäin koulumme ruokalassa, jossa ei tietääkseni tarjoilla alkoholijuomia, ja jossa opettajat ovat läsnä. On täysin tarpeetonta ilman parempaa tietoa mustamaalata tämän ravintolan maine vanhempiemme silmissä.

Leena Helinin tekstissä ei ollut osapuolia, jotka olisivat välttyneet haukuilta. Wanhojen tansseihin osallistuminen on vapaaehtoista, ymmärrettävistä taloudellisistakin syistä. Onko siis asianmukaista kutsua tansseista pois jättäytyneitä "epäsosiaalisiksi pimeyden lähettiläiksi"? Ne oppilaat, jotka taas osallistuivat tansseihin, saivat vielä enemmän kuravettä niskaansa, vaikka suuri osa tanssijoista lähti ravintolaillan jälkeen kiltisti koteihinsa. Entä oppilaiden vanhemmat? Voidaanko väittää, etteivät ne sadat vanhemmat ja sukulaiset, jotka kokoontuivat ylpeinä seuraamaan tansseja, välittäisi lapsistaan?
Mukana juhlinut