Kirjoittajavieras Petja Raaska
Nuoret juhlijat
takaisin näkyville

Vuoden takaisella järjestyssäännön muutoksella tehtiin alkoholin julkisella paikalla nauttimisesta rangaistava teko. Tiukka järjestyssääntö on silmämääräisesti siistinyt Turun katukuvaa. Alaikäisiltä julkijuopottelu on aina ollut kiellettyä, mutta vasta viime aikoina ei herrasväen enää ole tarvinnut tungeksia metelöivän nuorisojoukon läpi pyrkiessään Foijaan illastamaan. Voidaanko olettaa, että nuorten juopottelu olisi vähentynyt tai fiksuuntunut? Valitettavasti vastaus ei taida olla näin helppo. Näkisin, että kyse on pikemminkin ongelman lakaisemisesta maton alle.

Tapasin uudenvuodenaattona kaksi nuorta Saapas-projektin vapaaehtoistyöntekijää. Saappaan väki partioi juhlapyhinä keskustassa auttaen liikaa juhlineita nuoria. Hyväntuuliset vapaaehtoiset kertoivat illan sujuneen siististi. Vain muutamat aikuiset olivat liikkuneet jokivarressa liian huonossa kunnossa. Nuoret loistivat poissaolollaan. Porukalla arvelimme syyksi huonon sään lisäksi taannoiset vappupuukotukset, ilotulitteiden väärinkäytön pelon ja järjestyssäännön muutoksen.

Eri tekijät ovat ajaneet nuoret juhlimaan kotibileisiin ja lähimetsiin pois sosiaalisen kontrollin piiristä. Näin oli myös minun varhaisnuoruudessani, mutta silloin ei kovempien aineiden tarjonta ollut nykyisen kaltainen. Tällainen piiloutuminen ei ainakaan helpota nuorisotyöntekijöiden tehtävää auttaa ahdistuneita, päihderiippuvuuden rajamailla olevia nuoria. Kuvatunlaiset ihmiset eivät tule nuorisotaloille apua pyytämään, vaan sitä on osattava heille oikein tarjota. Toisaalta on kysyttävä, onko nyky-yhteiskunnassa sosiaalista kontrollia, vai onko aikuisille oma viikonloppuhumala elämän korkein hyvä ja nuorten asiat sivuseikka.

Vuosisatojen ajan nimenomaan nuorten miesten juopottelua on paheksuttu - nykyisin kauhistelun kohteena ovat myös viinankäytössäkin tasa-arvoistuneet tytöt. Ongelma on kuitenkin syvemmällä, ja tähän olisi kyettävä puuttumaan.Yhteiskuntaamme tuntuu vaivaavan kaksinaismoralismi. Runsas alkoholin nauttiminen on aikuisten osalta yleisesti hyväksyttyä ja samalla kaavaillaan uusia keinoja tupakoitsijoiden eristämiseksi.

Ongelma eivät ole aikuisuuteen etuajassa hapuilevat teinit, joille perjantainen olutkassi tuo suurta riemua, vaan ne jotka pakenevat murheitaan päihteiden avulla. Nämä nuoret ovat myös vaarassa ajautua huumeiden tarjoamalle pakotielle. Syrjäytymisen syihin pureutumalla mahdollisimman aikaisin pureudutaan samalla päihde- ja huumeongelmiin.

Turkulaiset nuorisojärjestöt ja nuorisotoimi ponnistelevat ennaltaehkäisevän työn kehittämiseksi, mutta paljon on vielä tekemistä. Näiden tahojen lisäksi avainasemassa ovat koulu ja koti. Itse asiassa jokainen meistä voi halutessaan puuttua ongelmaan. Jollain konstilla pahoinvoivat nuoret olisi saatava takaisin näkyviin, jotta jokainen meistä voisi tarjota heille apua vaikka juttuseuran muodossa. Moni nuori olisi otettu, jos heidän huoliaan jaksettaisiin edes kuunnella.

Kirjoittaja on Turun nuorisolautakunnan puheenjohtaja (sd).