Vanhemmat todella välittävät nuoristaan

Leena Helin kysyy kirjoituksessaan (TS 21.2.) "Kuka todella välittää näistä nuorista?" Nuorilla tarkoitetaan lukion vanhimpia, toisen vuoden opiskelijoita. On todella ihailtavaa ja mahtavaa, että opettajamme huolehtivat ja välittävät meistä. Kirjoituksessa oltiin huolestuneita alkoholin myymisestä alaikäisille ja siitä, kuinka alaikäiset ovat onnistuneet nauttimaan sitä ilman valvontaa ja vieläpä kaupungin vuokraamassa kiinteistössä.

Asioilla - kuten myös tällä - on aina kaksi puolta. Haluaisin koko illan tapahtumissa läsnäolleena hiukan selventää Leena Helinin antamaa kuvaa wanhojen tanssi-illasta.

Ilta oli todella onnistunut varmasti jokaisen mielestä. Hyvin järjestetty tapahtuma ja jokaisen oma panostus mahdollistivat ennenkokemattoman elämysillan. Suurin osa tanssien osanottajista meni illan päätyttyä kotiin valmistautumaan seuraavaan aamuun, eikä suinkaan ryypiskelemään. Toisekseen ravintolassa jokaisen alkoholitilauksen yhteydessä kysyttiin henkilöllisyystodistusta, kuten asiaan kuuluu. Kaupungin lainakiinteistö oli oivallinen paikka jatkaa mukavaa iltaa.

Vanhojentanssiasut yllä hämyisessä, historiaa henkivässä kellariympäristössä oli upeaa nauttia hyvin menneestä illasta ystävien kesken. Kellarissa vähemmistönä ollut joukko joi alkoholia - kuka ne oli hankkinut ja mistä, sitä ei voi lehtori Helinkään tietää. Lisäksi lähes jokaisen vanhemmat olivat tietoisia missä heidän nuoret, mahdollisesti jo täysi-ikäiset , ovat. Monia, kuten myös minua, omat vanhemmat tulivat hakemaan tai he olivat antaneet taksirahat varmistaakseen turvallisen kotimatkan. Vanhempamme, aikuiset, kyllä välittävät meistä.

Aamulla varsinaisessa lukion ja yläasteen juhlassa vain kourallinen yli sadasta tanssijasta oli enemmän tai vähemmän edellisen illan juomisesta huonossa kunnossa. Kaikki pysyivät tukevasti pystyssä ja tuskin yleisöön näkyivät niiden muutamienkaan punaiset silmät. Mielestäni vain näiden harvojen oppilaiden takia on turhaa ja sopimatonta leimata kaikkia. On toki ikävää, että tälläisiä piirteitä ilmenee tässä hauskassa tapahtumassa, mutta kun kyseessä on häviävä prosentti kaikista vanhojentanssijoista, on aikuisten välittämistä liioitellusti kyseenalaistettu. Selvinpäin olleiden nuorten vanhemmille ja isovanhemmille kirjoitus oli varmasti surullista luettavaa.

Ymmärrän kyllä huolesi, Leena Helin. Esimerkki on huonoa nuoremmille ja saattaa töppäilijöiden kohdalla johtaa isommassa kaavassa suurempiin ongelmiin. Illan tarkoitus ei todellakaan ole tanssiaisten jälkeinen juopottelu, vaan ikimuistoisen tapahtuman onnistuminen. Jos juopottelusta tulee wanhojen tanssien yhteydessä yleinen, vakavasti häiritsevä tapa, on toki asiaan puututtava. Wanhojen päivä tarkoittaa ennenkaikkea iloista yhdessäoloa, toisiin ihmisiin tutustumista ja juhlaa arjen harmauteen.

Alkoholin väärinkäyttö on ollut harmillinen ja vaikeasti kitkettävä trendi Suomessa useita vuosikymmeniä. TS:ssä 21.2. todettiin nuorten juovan kuten vanhempansa. Valitettavasti juominen on tullut osaksi tällaisiakin tapahtumia, kuten wanhojen tansseja. Ongelmaa ei kuitenkaan ole tietääkseni muodostunut. Kuitenkin osa meistä on todellakin täyttänyt jo 18, joten heidän ottamiseen tai ottamattomuuteen ei oikeastaan voi enää puuttua. Ainoastaan, jos juhlijat ovat vielä humalassa seuraavana aamuna, mikä on teknisesti koulupäivä.

Minua jäi erityisesti askarruttamaan Helinin toteamus miksei osa nuorista osallistu tanssiaisiin. Totta on, että taloudelliset resurssit eivät jokaisella riitä uskomattomiksi kohonneisiin kustannuksiin. Aiheellista on kuitenkin kysyä, mitä ovat mainitut "pimeyden lähettiläät"? Tarkoitetaanko sillä mahdollisesti satanisteja tms.?

Sosiaalisten tapahtumien yhteyteen on kasvanut tapa alkoholijuomien nauttimisesta. Jos kysymyksessä on juhla, jossa osa on vielä alaikäisiä on tavan yleistyminen kyseenalaista. Täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevat nuoret ovat kuitenkin jo tarpeeksi kypsiä tekemään omat ratkaisunsa ja velvollisia pitämään itsestään huolta.

Vanhemmat, kuten omani, luottavat minuun ja kypsyyteeni. He tietävät, että tunnen omat rajani ja osaan juoda kontrolloidusti alkoholia. En voi puhua kaikkien nuorten puolesta, mutta asia on näin myös useimpien samanikäisten ystävieni kohdalla. Vanhemmat todellakin välittävät, mutta välittämisen ei aina tarvitse olla kieltämistä tai valvomista.
WANDA-tanssija