Säätiön asunnoissa vireitä senioreja

Liittyen TS:n torstaina julkaisemaan juttuun Turun sosiaalitoimen ostopalveluista ja tekemästämme kilpailuvalituksesta haluan tuoda julki seuraavaa.

Ruissalo Säätiöillä on Turussa 128 seniori-ikäisten palveluasuntoa Saga-seniorikeskus Kaskenpuistossa. Asunnoista kymmenessä asuu ympärivuorokautista seurantaa ja hoitoa tarvitsevia asukkaita, muissa vireitä, itse toimeentulevia senioreja.

Viikkosiivouksen, jalkahoidon tai asukasruokalan käyttäminen ei tee asukkaistamme terveyslautakunnan tarkoittamia hoidokkeja. Kunnallisen luokituksen mukaan muut asukkaamme ovat "keveän palveluasumisen" asukkaita, eivät suinkaan tarjouksessa tarkoitettuja vaativia vanhustenhuollon ostopalveluasukkaita, jotka eivät selviäisi normaalissa vanhainkodissa.

Nykyinen henkilökuntamäärämme eli 23 ja neljä osa-aikaista on mitoitettu nyt palvelua saavien kymmenen palveluasukkaan ja satunnaista siivous tai hoitopalvelua ostavan asukasmäärän tarpeisiin.

Sosiaalilautakunnan laskentatapa henkilökunnan määrästä on väärä. Ei kerrostaloasukkaita lasketa hoitohenkilökuntamitoitusta selvitettäessä.

Saga Seniorikeskuksen kaikki asunnot ovat täynnä. Asukkaita on yhteensä 149. Asukasjonossa on toistasataa hakijaa.

Vaikka kaupunki tekisikin ostopalvelupäätöksen, uusia asukkaita voitaisiin ottaa Kaskenpuistoon vasta, kun joltakulta nykyiseltä asukkaalta vapautuu asunto. Asuntoja vapautuu vuosittain alle kymmenen.

Osa tarjouksessa mainituista ostopalvelupaikoista on tarjottu uudessa Saga Seniorikeskus Kurjenpuistossa, jonka rakentaminen vasta alkaa tänä vuonna. Talo valmistuu kuitenkin kaksivuotisen sopimuskauden aikana.

Jollei ostopalvelupäätöstä ole, ei uudestakaan talosta voida ostaa palveluita kaupungille.

Taloon tulee 200 senioriasuntoa, joista osa on tarkoitettu keveän palveluasumisen asukkaille, osa vaativampia hoitopalveluita tarvitseville sekä muistihäiriöisille.

Säätiöllä ei luonnollisesti ole mahdollisuutta palkata henkilökuntaa odottamaan, ostaako kaupunki kahden vuoden sisällä palveluita. Kun uusi talo valmistuu, on selvää, että henkilökuntaa palkataan sitten tarvittava määrä.

Nykyisellään sosiaalivirasto ei ole ostanut yhtään asukaspaikkaa, vaan lähettää vielä kaupungin kodinhoitajan hoitamaan palvelutalossa asuviakin vanhuksia.
Ritva Niemi
toiminnanjohtaja
Ruissalo Säätiö