Maalla lumiongelmat toistaluokkaa

TS/Jari Laurikko<br />Kaupunkilaiset pääsevät lumenluonnista maalla asuvia helpommalla, muistuttaa kirjoittaja.
TS/Jari Laurikko
Kaupunkilaiset pääsevät lumenluonnista maalla asuvia helpommalla, muistuttaa kirjoittaja.

Tässä lehdessä on purnattu monta kertaa lumitöiden eriarvoisuudesta Turussa ja yleensäkin kaupungeissa.

Eriarvoisuuttakin on moneen lähtöön. Kateeksi käy kaupunkilaisten "eriarvoisuus". Siellä kävelee kadut mustanaan ihmisiä, joille lumityöt ei kuulu. Odotetaan valmista palvelua ja vastinetta kiinteistöveromarkoille. Kukaan ei tartu talkoilla lapionvarteen, vaikka kyseessä on talokohtaisesti muutaman metrin kadunpätkän lumenluonti.

Täällä maalla ongelmat ovat toisenlaiset. Ei ole ihmisiä, jotka voisivat olla tarttumatta lumilapioon. Puhdistettavat määrät ovat täällä sadoista metreistä kilometreihin per talo, koska monella on yksityisteitä, jotka eivät kuulu mihinkään tiekuntaan. Tiekuntiin kuuluvat taloudet saavat lumityöpalvelua vain niiltä tieosuuksilta, jotka kuuluvat tiekunnan piiriin. Tiekunnat on velvoitettu pitämään vaaditut tiekokoukset ja keräämään rahat talouksilta, muuten kunnan tieavustusta ei tipu tiekunnille. Rahastus on tieyksikkömaksujen koontia tiekuntaan kuuluvilta talouksilta.

Mekin maksamme täällä kiinteistöveroa. Minäkin kaksinkertaisen summan verrattuna entiseen manttaalimaksuun, jonka nykyinen kiinteistövero korvaa. En ihanimmissa unissanikaan voi toivoa, jotta kunta tai kaupunki tulisi auraamaan tieni. Päinvastoin. Valtio poisti muutama vuosi sitten tieavustukset kunnilta kokonaan. Nyt kunnat jakavat nuo avustukset omasta pussistaan vähistä varoistaan tiekunnille.

Täällä takametsissä tiet on pidettävä myös auki, jotta posti, koulutaksi, maitoauto, teurasauto, viljarekka, puurekka ym. pääsevät kulkemaan, jotta tulomme ei tyrehtyisi kokonaan. Ja käyttävät niitä teitä muutkin.

Kaupunkilaisten ei tarvitse järjestellä tiekokouksia ja organisoida rahankeruita pankkien kautta pitääkseen kulkuväylät kunnossa. Kaikki hoituu itsestään. Täällä on pakko tarttua itse lapionvarteen ja hommattava aurauskalusto paikalle, jos ei itse sellaista omista. On siinä hyväkin puolensa. Oma-aloitteisuus ei pääse kokonaan sammumaan.
Nainen maalta