Wanhojen juhlinta
saanut ikäviä piirteitä

TS/Harri Pälviranta<br />Tanssiaispuvut on riisuttu, on pyykinpesun aika. Opettaja haluaa herättää keskustelua nuorten alkoholinkäytöstä wanhojen päivänä.
TS/Harri Pälviranta
Tanssiaispuvut on riisuttu, on pyykinpesun aika. Opettaja haluaa herättää keskustelua nuorten alkoholinkäytöstä wanhojen päivänä.

Lukion vanhojen tanssit on liikunnanopettajan tähtihetkiä. Melkein koko ikäluokka on valinnut vapaaehtoisen kurssin, jonka päätteeksi tanssitaan näyttävät tanssiaiset. Pois ovat jääneet vain ne, jotka eivät halua uhrata taloudellisesti tanssiaisiin, kokevat nöyryyttävänä parin etsinnän, eivät välitä tanssimisesta eikä sosiaalisesta kanssakäymisestä tai ovat pimeyden lähettiläitä.

Iltatanssiaiset ovat alkamassa: äiti kyynelehtii, isä ryhdistäytyy: minun tyttäreni on illan kaunein prinsessa.

Kulissien tungoksessa tuoksuu kallis parfyymi. Viimeinen vilkaisu peiliin antaa itseluottamusta. Nyt se on koittanut, nauti, on opettajan evästys. Tanssijat esitellään, Poloneesi alkaa... tanssiaiset päättyvät, kaikki ovat tyytyväisiä.

Tanssijat kiiruhtavat kolmen ruokalajin juhlaillalliselle, jossa palan painikkeeksi alaikäisille tarjotaan mannermaiseen tyyliin viiniä, koska jo 1600-luvulla on tehty näin... puolenyön jälkeen valikoitunut ryhmä siirtyy kaupungin omistaman arvokiinteistön kellariin ilman yhdenkään aikuisen valvomaan tilaan, jatkamaan yhdessäoloa mukanaan lähikaupasta ostamiaan alle 18-vuotiailta kiellettyjä juomia.

Aamulla klo 9 jatkuvat kongressikeskuksessa tanssiaiset, nyt varsinaisena Wanhojen päivänä, yläasteen ja lukion juhlana. Kulisseissa on väljempää ja vastaan lemahtaa vanha viina... opettajan evästys: pysy pystyssä. Tanssiaisten käynnistyttyä kollega antaa syliin saman päivän TS:ssa olleen kolumnin: Viina ja sivistys. Niin yläasteen kuin lukionkin opettajien kokouksissa oli keskusteltu osallistumisesta ja puolen työpäivän käytöstä tähän tarkoitukseen.

Aikuinen, kuka todella välittää näistä nuorista?
Leena Helin
lukion liikunnan ja
terveystiedon lehtori
kolmen lapsen äiti