Kirjoittajavieras-kolumni Timo Jalonen:
Ihmeellinen internet

Internet on uudenlainen viestintäverkko, jota käytetään tietokoneen avulla. Perinteisistä viestimistä kuten sanoma- ja aikakauslehdistä, kirjoista, puhelimesta, radiosta ja televisiosta se eroaa monipuolisuutensa vuoksi. Verkkoon voidaan tallettaa mm. tekstejä, valokuvia, videokuvaa, musiikkia ja puhetta. Tätä kaikkea tietoa voivat miljoonat internet-käyttäjät ympäri maailmaa katsella ja kuunnella milloin heille itselleen se parhaiten sopii.

Vapaalle käytölle on haluttu tehdä erilaisia rajoituksia, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi. Kiinalaisten toisinajattelijoiden mielipiteet ovat aika vapaasti luettavissa Kiinan hallituksen vastaanpyristelyistä huolimatta. Kansalaisten sulkeminen säkkiin on vaikeaa sellaisten ihmisten kohdalla, joilla on apuvälineenä messiaaninen internet.

Internet halutaan nähdä myös maailmanlaajuisena kirjastona, taidegalleriana ja museona, jonka kautta maailman tietovarannot ja taideaarteet tulevat ajan mittaan kaikkien ulottuville. Mutta kestää varmasti aikansa, ennen kuin syrjäisimmän afgaanikylän asukkaat voivat ihailla vaikkapa Vatikaanin Sikstiiniläiskappelin taideaarteita sähköttömissä ja puhelittomissa asunnoissaan sisällissodan kurjuuden keskellä omalta kotipäätteeltään.

Internet-uskovaiset harvemmin kertovat myöskään, että netistä saa ohjeita myös saatananpalvonnan harjoittamiseen, pommien valmistamiseen, salamurhan tekemiseen ja huumausaineiden käyttämiseen. Voi olettaa, että vähemmän kultturellit ja ylevät harrastukset ovat aika monen ihmisen suosiossa.

Internet sopii erittäin hyvin myös henkilökohtaiseen viestintään. Sähköpostien ja uutisryhmien kautta voidaan toisille käyttäjille lähettää viestejä kirjeinä, kuvina, äänitteinä tai videokuvana. Viestit kulkevat muutamassa sekunnissa vaikka maapallon toiselle laidalle.

Viime vuosina internetistä on alkanut rakentua myös virtuaalinen kauppapaikka. Internet-kaupankäynnissä on päästy vasta alkuun, mutta jo nyt verkon välityksellä voidaan hankkia tuhansia tuotteita ja palveluja. Tarjolla on esimerkiksi leluja, kirjoja, autoja, lomamatkoja, pörssiosakkeita ja vakuutuksia. Ovatko kaikenlaiset jumbot, länsikeskukset ja myllyt käymässä turhiksi? Tulevatko maitolitrat ja sikanaudat pian ISDN-kaapelia myöten koteihin? Ei varmaankaan. Ostoksilla käyminen on kivaa. Saa nähdä, koskea, selailla ja ihmetellä, kuka tuotakin tarvitsee.

Netti on monen ihmisen päivittäinen työväline. Olkoon se vain väline eikä koko elämä. Kritiikittömyys on käyttäjän suurin ongelma. Sivuilta saa tietysti käsityksen siitä, millaiseksi eri ihmiset tai heidän edustamansa ryhmät kokevat todellisuuden. Mutta mikä on totuus? Siihen et löydä vastausta sen enempää netistä kuin kaurapuurosta.
Kirjoittaja on Nousiaisten Henrikin koulun rehtori.