Digi-tv tulee,
ollaanko valmiita

Ihmettelen tätä kiirettä maamme tv-toiminnan digitalisoimiseksi. Varsinaisen television katselun kannalta ei tule kovinkaan paljon muutosta. Tämän päivän huippu tv-mallit pystyvät lähes samaan kuvanlaadun suhteen ja stereotelevisioissahan ääni on jo digitaalinen (Nicam). Mitä se interaktiivisuus sitten käytännössä tarkoittaa, jää nähtäväksi.

Jos joka koti halutaan kytkeä tavalla taikka toisella internetiin, pitäisi myös ymmärtää, etteivät kaikki halua moista liitäntää. Ymmärtääkseni taustalla on halu päästä käymään katsojan kukkarolla.

Kauppiaille sanoisin: Jäitä hattuun, sana digitaalinen kärsii kohta inflaation. Kun katsoo mainoksia, niin tuntuu, että kaikki kodinkoneliikkeiden tuotteet ovat tavalla taikka toisella nykyään digitaalisia.

Todellisuudessa ei ole vielä saatavana mitään televisioon liittyvää digitaalista, - paitsi DVD-, eli kuvalevysoitin. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin lähetysnormitkin ovat vielä auki. Mutta syksyllä pitää aloittaa!

Ensiksi tulevat myyntiin ns. set-top-boxit, joilla voi vastaanottaa digi-lähetyksiä ja katsoa tavallisella, eli analogisella tv:llä. Mutta jos haluatkin samaan aikaan nauhoittaa toista ohjelmaa, kuin mitä katsot, tarvitsee videosikin oman boxin! Jos sinulla on useampia televisioita ja videoita joita käytetään yht'aikaa, tarvitsee jokainen laite oman boxin, - ? noin 3 000 mk! Kun markkinoille saadaan varsinaiset digi-tv:t ja videot tilanne muuttuu, mutta jo hankitut boxit ovatkin ongelmajätettä.

Asioista päättävät eivät ymmärrä, että suurelle osalle videoiden käyttäjistä pelkkä videon ajastaminen on ylivoimaista. Tv:kin osataan avata ja sulkea, mutta mitään säätöjä ei osata muuttaa.

Kun Turun Kaapelitelevisio taannoin muutti muutamaa kanavaa, sain vanhana "alan miehenä" lukemattomia soittoja, että osaatko kertoa mihin hävisi se ja se kanava tv:stä/videosta. Asiaa oli kyllä kerrottu monissa yhteyksissä pitkän aikaa, mutta kun se on niin teknistä, ei sitä tavallinen pullianen ymmärrä!

Toivoisinkin, että ylimenokausi olisi pidempi, - vuosi 2006 on liian lähellä. Vanhat laitteet pitää saada käyttää rauhassa loppuun ja kun uutta tarvitaan, on tarjolla täysdigitaalisia televisioita ja videoita, ilman mitään "mustia laatikoita".

Suurin osa kuluttajista kuitenkin käyttää tv:tä sen tavallisessa muodossa, eli ohjelmien katseluun, eikä kaipaa mitään "tiedon valtaväyliä"! Sitä varten ovat tietokoneet.
Vaari, rtv-myyjä evp.