Alituinen kiire uuvuttaa lääkärin

Olen terveyskeskuslääkäri, bruttopalkkani on noin 15 000 mk/kk. Nuorempi kollegani kertoo ansaitsevansa alle 14 000 mk/kk (brutto). Työaikani on 37 tuntia viikossa, mutta töiden tekeminen valmiiksi (lausunnot, laboratoriotulosten tarkastus...) vaatii palkatonta ylityötä joka viikko vähintään 2-3 tuntia.

Päivät ovat raskaita, 15 minuuttia potilaalle ei riitä, kun usein potilaat vastaanotolle päästessään keräävät vuosienkin asiat ja vaivat. Kun samalla käynnillä otetaan kantaa sydäntuntemuksiin, päänsärkyyn, selkäkipuun, ihottumaan ja peräpukamiin, ei todella ole kyse laatuhoidosta.

Vuosien päästä potilas ehkä sairastuu syöpään ja muistaa valittaneensa selkäkipua lääkärille kolme vuotta sitten, mutta eipä vaan lääkäri kunnolla tutkinut. Kun ajat ovat täynnä, tulevat rintakipuiset ja tapaturmat usein "ylimääräisinä". Aamupäivän kahvitauko jää pääsääntöisesti pitämättä, jonkinmoinen ruokatauko päivään usein sentään mahtuu.

Työ on antoisaa ja potilaat yleensä tyytyväisiä. Vuosia jatkuva alituinen kiire kuitenkin uuvuttaa. Kiireessä tehty B-lausunto eläkettä varten saattaa ratkaista potilaan tulevaisuuden. Turhia tutkimuksia tulee tehtyä oman selustan turvaamiseksi. Kun aikaa olisi enemmän, ehtisi tutkia vastaanotolla hyvin ja pyytää potilaan kontrollikäynnillekin. Tyytyväisiä olisivat varmasti potilas ja lääkäri, samoin maksaja eli yhteiskunta.

Kun luen lehdestä, että terveyskeskuslääkärin palkka on 25 000 mk kuussa tai jopa enemmän, olen ihmeissäni. Onko kunta todella yli kymmenen vuotta maksanut minulle 10 000 mk/kk liian vähän.

Päivystävät lääkärit toki tienaavat enemmän kuin minä. Työstä tietenkin kuuluu maksaa palkka. Kun joillain paikkakunnilla lääkärin viikonloppupäivystys alkaa perjantaina kello 18 ja päättyy maanantaiaamuna kello 6, tulee tästä tunteja 58. Jos kuukaudessa on yksi viikonloppupäivystys ja muutamia arkipäivystyksiä on tuntimäärä viikkoa kohti melko huikea. On väärin lehtien palstoilla verrata näitä ansioita lastentarhanopettajan tai kirjastonhoitajan palkkoihin. Taulukoista löytyy normaalityöajan palkat ja itselleni 15 000 mk/kk on hyvin todellinen.

Työni on mielestäni vaativaa ja vastuullista. Kiire on jatkuvaa, uutta pitäisi oppia koko ajan (vapaa-aika menee lääketieteessä ajan tasalla pysymiseen).

Kunta työnantajana, tarkistathan kiireesti lääkärien palkanmaksun. Jos saan 20 000 mk/kk, pääsen jo ohi muurarin ja linja-autonkuljettajan palkan.
Tk-lääkäri