Puhelinkopit
ovat vielä tarpeen

Kolikoilla toimiva puhelinkoppi on vielä monelle tarpeellinen, sanoo kirjoittaja.
Kolikoilla toimiva puhelinkoppi on vielä monelle tarpeellinen, sanoo kirjoittaja.

Puhelinkopit vähenevät kaupungeissa kaiken aikaa. Myös Turussa tulee karsintaa tapahtumaan; ensin poistetaan ns. vanhaa yleistä puhelinkantaa eli sisätiloissa olevia puhelinautomaatteja. Kuitenkin Turussa puhelinkopit ainakin toistaiseksi säilyvät, joskin kolikkoautomaatit varmasti lähiaikoina häviävät kokonaan.

Yhä useammin puhelinkoppi toimii vain puhelinkortilla. Kortteja on erilaisia, eikä sama kortti toimi koko maassa. Markalla ei voi enää soittaa, jos kolikkopuhelimen löytää, on vähimmäismaksu 2 markkaa. Puhelinyhtiöt suosivat korttipuhelimen käyttäjiä; pienin soittotaksa kortilla on 1 markka.

Perusteena korttipuhelimille ja puhelinkoppien vähentämiselle on ilkivalta ja kolikkopuhelinten ryöstely.

Hätänumeroon 112 ja poliisin hätänumeroon 10022 soittaminen on maksutonta. Mutta entä jos se on mahdotonta? Ei ole puhelinta tai se on rikki.

Suomessa on tilastojen mukaan yli kuusi matkapuhelinta kymmentä asukasta kohden. Useissa perheissä on jokaisella perheenjäsenellä oma matkapuhelimensa.

Äkkiä ajatellen tuntuvat puhelinkopit siis turhilta.

Mutta entä ne neljä ihmistä kymmenestä, joilla ei matkapuhelinta ole? Entä ne ihmiset, joilla ei ole varaa sen paremmin matka- kuin kiinteäänkään puhelimeen? Mitä tehdä sairauskohtauksen tai onnettomuuden sattuessa.

Puhelinyhtiöt tekevät ratkaisunsa liiketaloudellisin perustein.

Olisiko jo aika keskustella myös tästä eettisestä kysymyksestä, kun tehdään ratkaisuja.

Puhelinkoppi voi tuntua turhalta ja tyhjältä ilkivallan kohteelta. Mutta se on tarpeellinen niille, jotka eivät itsestään ääntä pidä. Ihmisille, jotka sitä käyttävät koska sitä vielä tarvitsevat.
Jukka Mikkola