Palkankorotuksia
selkein perustein

Haluaisin kommentoida nimimerkkien "Akateeminen Länsi-suomesta" (TS 4.2.) ja "Ei vääristellä asioita" (TS 11.2.) mielipiteitä lääkärien palkkauksesta. Ensinnäkin, olen suurelta osin samaa mieltä akateemisen kanssa siitä, että lääkärien palkkataso on tällä hetkellä aika lailla kohdallaan. Palkankorotuksia voi aina vaatia, mutta niille pitää olla selkeät perusteet, joita lääkäreillä ei ole.

Sitten, "Ei vääristellä asioita" syyllistyy melkoiseen ristiriitaan nimimerkkinsä kanssa, sillä hän nimittäin vääristelee asioita melko rankallakin kädellä. Erittäin pahasti hän menee metsään kun ryhtyy vertailemaan lääkärien palkkoja ja työmäärää opettajien vastaaviin. Haluaisin mielelläni nähdä tämän kyseisen erityisopettajan palkkaliuskan, joka kertoo hänen saavan 19 000 mk palkkaa. Jos näin todellakin on, niin onnea vaan, olet todellakin ainutkertainen tapaus.

Lisäksi opettajan viikkotyö ei todellakaan lopu opetusvelvollisuuden tuntimäärään, vaan siihen voidaan hyvin laskea toinen mokoma mukaan tuntien valmistelutyöhön, josta ei opettaja saa penniäkään. Näin ollen kyseinen erityisopettaja saa palkkansa valehtelematta noin 50 viikkotunnin työstä, mikä hyvinkin kompensoisi tuon mainitun 19 000 markan kanssa, jos se pitäisi yleisemminkin paikkansa. Moni opettaja kun vain joutuu tekemään saman työn ja enemmänkin noin kymmenellä tuhannella markalla kuukaudessa.

Suomessa ei voi perustella palkankorotuksia sillä, että muualla länsimaissa maksetaan samasta työstä enemmän. Tämä nimittäin pitää paikkansa kautta linjan. Jos siis tätä käytettäisiin perusteluna, niin suomalaisten palkkoja pitäsi nostaa joka alalla. Tähän on siis täysin turha vedota.
Alipalkattujen akateemisten puolesta