Turun torin näkymät
pian mennyttä?

Turun kauppatorin varrella on enää yksi 1800-luvun alkupuolen rakennus Ortodoksikirkon ja Ruotsalaisen teatterin lisäksi. Tämä arkkitehti Charles Bassin 1831 suunnittelema historiallisesti arvokas talo, nykyinen Ålandsbanken, on nyt joutumassa ylisuurten hotellirakennusten saartamaksi. Eerikinkadun ja Kauppiaskadun kulmasta uhkaa pelottavasti tulla toinen "Julinin kulma". Torilta voi nyt juuri ja juuri vielä nähdä tuomiokirkon tornin, pian ei.

Jos jokin tälle kulmatontille tehdyistä kaavamuutoksista toteutuu ei tilanne näytä hyvältä. Rakennusoikeus on jokaisessa liian suuri. Myöskin arkkitehti A. Kajanuksen 1889 piirtämä "Cafénoirin" talo Eerikinkadun varrella on rakennustaiteellisesti merkittävä. Molemmat rakennukset voitaisiin niveltää taitavammin ympäristöönsä jos tonttitehokkuutta alennettaisiin. Cafénoirin kolmikerroksiseen taloon saisi hotellille arvokkaat juhlatilat, rakennusta ei pidä turmella lisäkerroksilla. Viereisen puutalon kohdalle suunniteltavan uudisrakennuksen julkisivukorkeuden pitäisi mieluiten pysyttäytyä samassa kuin Cafénoirin rakennuksen. Liitos Kauppiaskadun puolella vaatii taitoa. Alvar Aallon suunnitteleman Turun Sanomien talon päätyä ei liioin sovi peittää.

Suuret rakennusoikeudet torin tuntumassa lisäävät jo nytkin tarpeeksi vaikeaa toriparkkiongelmaa Turun keskustan savipatjalla. Liika ahneus on pahasta. Tonttitehokkuus kaupungin keskustassakaan ei saisi ylittää 2,5.

Tuskinpa Turulla myöskään enää on varaa lisätä mainettaan arvorakennusten purkajana. Pidämmehän me toki kaikki täällä tärkeänä kaupunkinäkymiemme vaalimista.

Ovatko muuten kaikki ne hotellitilat, joita tähän kulmaan ja myös Wiklundin tontille suunnitellaan, kaupungin kannalta tarpeellisia? Kumpi elävöittää enemmän kaupungin keskustaa - asuminen vai hotellit?
kysyy Elli Toikka, arkkitehti