Autourheilua ei sovi pilata
tupakkamainoksin

Michael Schumacherkin on kirjoittajan mielestä tupakkateollisuuden loistava mainosmies.
Michael Schumacherkin on kirjoittajan mielestä tupakkateollisuuden loistava mainosmies.

Pian alkaa tv:ssä jälleen formula- ja rallikisojen sarja. Formulakisat ovat eniten seurattuja urheilutapahtumia. Surullista on se, että kaiken taustalla on tupakkateollisuuden räikeä mainos. Lähtöpaikan yllä riippuu iso tupakkamainos. Ajajien ajopuvut ja autot ovat täynnä tupakkamainoksia. Maailmankuulut huippukuljettajat Mika Häkkinen ja Michael Schumacher ovat loistavia tupakkateollisuuden mainosmiehiä. Sama koskee myös rallihuippuja.

Asiantuntijoiden mukaan tupakka on ylivoimaisesti suurin kansanterveyden ongelma maailmanlaajuisesti. Tällä hetkellä kuolee vuosittain noin neljä miljoonaa ihmistä tupakkaan. Mikäli nykyinen meno jatkuu, arvioidaan tupakan vuotuisten uhrien määrän nousevan 25 vuoden aikana kymmeneen miljoonaan. Tupakoivien määrä on saatu Suomessa painetuksi neljäsosaan aikuisväestöstä. Nikotiinin makuun päästään kuitenkin yhä nuorempina. Peruskoulun päättävistä tupakoi päivittäin liki 25 prosenttia. Juuri näihin osuvat formulahuippujen tupakkamainokset.

Asian vakavuutta kuvaa sekin, että Suomessa ja monessa muussa maassa on tupakan mainostaminen kielletty. Näitä kieltoja tupakkateollisuus kiertää taitavasti kansainvälisten autourheilukisojen mainoksissa. Autourheilu, formula- ja rallikisat, ovat avainasemassa. On käsittämätöntä, miksi esimerkiksi Suomen tv-kanavat maksavat kymmeniä miljoonia suurista tupakkateollisuuden mainostapahtumista. Kaiken taustalla on raha. Tupakkateollisuuden avulla pystytään huippukuskeille maksamaan mielikuvituksellisia palkkioita.

Katselin tiistaina 6.2. tv:ssä esitettyä "Punainen lanka" -ohjelmaa. Siinä Maarit Tastula haastatteli entistä huippu-urheilijaa Tuija Helanderia (400 m:n aidat ). Tuija Helander sairastui huippukautenaan harvinaiseen keuhkot tuhoavaan vakavaan sairauteen. Vuosien kärsimysten jälkeen lääketieteen kehitys toi pelastuksen. Tuija Helander sai äskettäin elinsiirron avulla uudet keuhkot. Hän, jos kukaan, osaa arvostaa terveyttä. Tuija Helander sanoikin haastattelussa, ettei hän voi ymmärtää niitä ihmisiä, jotka tupakkaa polttamalla tuhoavat omaehtoisesti keuhkonsa.

Huippu-urheilulla on merkittävä tehtävä yhteiskunnassa. Nuorisoa ja aikuisväestöä se ohjaa liikunnan ja harrastusten pariin. Yhteiskunnan on tuettava kaikenlaista liikuntatoimintaa, myös huippu-urheilua. Raha ei saa tuoda huippu-urheiluun kaikki moraalikäsitteet sivuuttavaa liiketoimintaa. Vastuu on liikunta- ja autourheilujärjestöillä sekä viime kädessä valtiovallan ohjauksessa ja päätöksissä. Autourheilukin on niin hieno asia, ettei sitä saa pilata tupakkamainoksilla.
Pentti Myllymäki
Mynämäki