Toteutuiko demokratia Aurinkokaupungissa

Olen seurannut huolestuneena Naantalin poliittista puoluetoimintaa. Se viittaa suurten puolueiden kovaan valtaan ja bisneslinjaan, missä pehmoarvojen kannattajat nujerretaan ja mistä solidaarisuus ja hyvä moraali on kaukana.

Neljä vuotta sitten kokoomus ja sosiaalidemokraatit syrjäyttivät tieltään vasemmiston. Nyt saivat kenkää vihreät.

Onkohan vihreissä jokin vaaratekijä, näille nyt vielä suurille puolueille. Vihreiden suosio kun on koko ajan kasvussa yleisesti koko maassa. Naantalissakin vihreät nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, saivat kolmannen valtuustopaikankin.

Huomasin, että eivätpä vihreät juuri muuta saaneetkaan. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit olivat liittoutuneet pienempien puolueiden kanssa (keskusta ja kristilliset) vallaten kaikki tärkeimmät luottamuspaikat.

Vihreät jätettiin ilman tärkeää hallituspaikkaakin eli jyrättiin ja samalla jyrättiin miltei 600 naantalilaista vihreiden äänestäjää. Meidän kaikkien (vihreitä äänestäneiden) mielipiteet ja toiveet paremmasta huomisesta eliminoitiin. Onko tämä tällainen oikeudenmukaista? Toteuttajana vielä kansan enemmistöäänillä valitut valtuutetut.

Perehtyessäni kotikaupunkini poliittisiin asetelmiin, olen tullut siihen lopputulokseen, että kansalaisten äänet ratkaisevat, vaan ja ainoastaan valtuustopaikoissa. Sen jälkeen ei ole enää väliä kuinka paljon olet ääniä saanut, kunhan olet suurimmasta tai/ja sille "sopivasta" puolueesta. Tärkeän luottamuspaikan voit saada vaikka kahdella äänellä, jopa ilman ääntäkin voit päästä esimerkiksi hallitukseen ym. luottamuspaikkoihin, kunhan vaan olet "sopivasta" puolueesta.

Onko tämä kaikki enemmistövaltaa, harvainvaltaa vai mitä? Kun ja jos kuntalaki, jonka pykälät on niin väljästi muotoiltu, että se sallii epäoikeudenmukaisuudeni, niin olisikohan aika sitä lakia vähän tarkistaa.
Vihreitä äänestänyt naantalilainen