Ulkomaalaiset ovat
tunnollisia työntekijöitä

Ihan äskettäin silmiini osui nimimerkin "Oman maan työttömät ensin työllistettävä" kirjoitus ikärasismista työmarkkinoilla. Työnantajapuolen edustajana voin nimimerkille kertoa, että valitsen työntekijäni pitkällä tähtäimellä ja näin ollen kallis sekä ikääntynyt työvoima jää armotta halvemman ja tehokkaamman jalkoihin.

Tahtoisin myös huomauttaa, että ikä ja työpanoksen hinta eivät ole ainoita kannattavia kriteerejä. Nykypäivän liikkuvuus on tuonut mukanaan myös uuden aspektin: entistä tehokkaamman ulkomaalaisen työvoiman. Helposti töihin saatava, edullinen sekä ammattitaitoinen työntekijä on työnantajalle aina suuri houkutus. Ulkomainen työvoima on tunnetusti myös työmoraaliltaan tunnollisempaa kuin kotimainen vastaava. Tuskin koskaan (jos silloinkaan) saapuu ulkomaalainen töihin myöhässä, puhumattakaan siitä että kostea viikonloppu heijastuisi työn tekoon negatiivisesti.

Kotimaisen työläisen suhtautuminen työnantajaansa on myös usein varsin vihamielistä ja halveksivaa. Palveluksessani olleet ulkomaalaiset eivät ole koskaan alentuneet moiseen ruokkivan käden puremiseen.

Omistamani itsenäisen pienyrityksen palveluksessa on väkeä kymmenkunta, joista noin 80 prosenttia on arabialaista ja itä-eurooppalaista alkuperää. Ensimmäiset ulkomaalaiset tulivat palvelukseeni vuonna 1994 ja tämän jälkeen yritykseni työtehokkuus on lisääntynyt ja toimitusaikamme lyhentyneet huomattavasti. Ei ole myöskään tarvinnut pelätä minkäänlaista työseisauksen uhkaa, sillä työntekijäni ovat järjestäen ymmärtäneet ammattiliittojen olevan vain jarruna vapaan kaupankäynnin rattaissa.

Ikääntyneiden työttömien olisi syytä katsoa viimeinkin itseään peiliin ja miettiä, miksi ei tahdo töitä löytyä. Nuortuahan meistä ei kukaan voi, mutta olisi kaikkien etujen mukaista ottaa huomioon, että olemme muutosten edessä.

Mikäli ei ole valmis tinkimään elintasostaan ja suhtautumaan työelämän vaatimuksiin vakavasti saattaa tulevaisuudessa suomalainen työläinen Suomessa olla harvinaisuus. Eli olisiko suomalaisten aika lähteä viimeinkin ulkomaille opettelemaan työn tekoa ja hankkimaan sitä oikeaa ammattitaitoa josta nykyään saa vain haaveilla ammatillisten oppilaitostemme tason ollessa sitä mitä se on.
Klaus Toivakka
Huonekalualan yrittäjä