Loppu leipäjonoille

Lehtikuva<br />Valtiolta on löydyttävä rahat kansalaisten perustoimeentulon turvaamiseksi, ettei kenenkään tarvitse seistä leipäjonossa, muistuttaa kirjoittaja.
Lehtikuva
Valtiolta on löydyttävä rahat kansalaisten perustoimeentulon turvaamiseksi, ettei kenenkään tarvitse seistä leipäjonossa, muistuttaa kirjoittaja.

Tampereella, yhteisvastuun avajaistilaisuudessa puhunut ministeri Osmo Soininvaara patisteli kuntia ottamaan vastuun leipäjonoista, sen sijaan valtion vastuusta hän ei maininnut juuri mitään. Kun suurella osalla kunnista on jo nyt taloudellisesti erittäin vaikeaa, ei koko vastuuta tästä ongelmasta pitäisi sentään sälyttää kuntienkaan niskaan. Kyllä päävastuu kansalaisten toimentulosta on valtiolla.

Budjettivarojen käytöstä päättävien olisi tarpeellista seistä muutaman kerran leipäjonoissa, jotta tulisivat kokemaan, miltä se maistuu. Tuhannet ja taas tuhannet ovat joutuneet tekemään sitä jo vuositolkulla, eikä loppua tälle asiaintilalle ole vieläkään näkyvissä. Perustoimeentulon turvaaminen siten, että leipäjonot saataisiin loppumaan, menee kyllä tärkeysjärjestyksessä edelle monen muun asian, kuten esimerkiksi puoluetuen tai jopa valtionvelan lyhentämisen.

Jos hallituspuolueet eivät saa aikaan parannusta köyhimpien ja vähäosaisten olojen suhteen, tuskin on mitään yllättävää, jos seuraavissa eduskuntavaaleissa äänet menevät yhä enemmän keskustalle ja muille oppositioryhmille. Kun talouskasvu yhä jatkuu, on oikeus ja kohtuus, että myös kaikkein huonompiosaiset kansalaisemme saisivat siitä oman osuutensa.
I.S.