Työmarkkinatuki nousee, tulot eivät

Älkää hyvät kansanedustajat ja kansa menkö nyt halpaan Sauli Niinistön lupauksista korottaa työttömien peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea näillä ehdoilla mitä on julkisuudessa esitetty. Jos samaan aikaan ei koroteta myös toimeentulotuen normeja, niin näistä korotuksista ei ole meille pienituloisimmille työttömille paljonkaan iloa. Kelan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea saavien tulot yleensä jäävät niin pieniksi, että heillä on oikeus toimeentulotukeen.

Siinä kävisi niin, että sosiaalikeskuksessa virkailija laskisi työttömyyskorvauksen korotuksen vuoksi tulomme suuremmiksi, jolloin siitä seuraisi vain se, että toimeentulotuen muodossa saatava markkamäärä pienenisi, jos toimeentulotuen perusosaa ei samalla korotettaisi. Ja sitähän Niinistö ei ole luvannut korottaa, päinvastoin hänhän on tämän esityksen yhteydessä jopa vaatinut kaikista muista "operoinneista" luopumista.

Tämäkin esitys on ensi kuulemalta hyvä, mutta monet kaikkein pienituloisimpia koskevat päätökset, ovat ehkä paperilla ja kabineteissa hyviä ja toimivia, mutta tuotuna elävään elämään ne eivät toimikaan niin kuin on tarkoitettu. Ikävä kyllä ne monesti ovat olleet jopa aivan päinvastaisia vaikutukseltaan. Niin kuin kävi mm. silloin kun työnteko tehtiin kannattavaksi. Todellisuudessa nyt saakin vähäisillä tuloilla vielä vähemmän rahaa käteen kuin ennen työnteon "kannattavaksi" tekoa.

Pistää väkisinkin miettimään onko kaikki tämä tarkoituksellista kaikkein köyhimpien kyykyttämistä vai tapahtuuko tämä siksi, että päättäjät ovat erkaantuneet niin kauas tavallisten kansalaisten saatika kaikkein heikoimmassa asemassa olevien elämästä ja arjesta.
Tiina Tuominen