Yliopistojen opista hyötyvät kaikki

TS/Timo Jerkku<br />Nykyinen järjestelmä takaa sen, että nuoret varallisuudesta riippumatta voivat päästä yliopistoon opiskelemaan, muistuttaa kirjoittaja.
TS/Timo Jerkku
Nykyinen järjestelmä takaa sen, että nuoret varallisuudesta riippumatta voivat päästä yliopistoon opiskelemaan, muistuttaa kirjoittaja.

En ole varma, oliko mielipidekirjoitus "Korkeakoulut elävät lintukodossa" (TS 4.2.) kirjoitettu tosissaan vai oliko tarkoitus ironisoida viime aikojen keskustelua yliopistojen johtamis- ja rahoitusmalleista. Mikäli joku otti kirjoituksen tosissaan pistän minäkin lusikkani soppaan oikeiden mittarien huomioimiseksi.

Ensin haluaisin ottaa kantaa väittämään, jonka mukaan akateeminen koulutus on suurituloisten nauttima etuus, jonka pienituloiset veroina rahoittavat. Eikö nykyinen järjestelmä takaa juuri sen, että valintakokeilla suoritettavan opiskelijavalinnan perusteella yliopistoissa ja korkeakouluissa opiskelevat kyvykkäimmät, siis ahkerimmat ja terävimmät Suomen nuoret toivot omasta varallisuudesta riippumatta? Mikäli käytössä olevan progressiivisen verotuksen perusteet ovat selvillä, ei liene vaikeaa laskea kuka tästä potista suuremman osan maksaa.

Jos taas yliopistojen rahoitusta aletaan ohjata yksityiseen suuntaan on olemassa vaara, että täälläkin ajaudutaan Yhdysvaltain tyyliseen malliin, jossa koulutusmahdollisuudet ovat enemmän "isin lompakosta", kuin omasta päästä ja istumalihaksista kiinni.

Entäs ne professorien palkat sitten? On varmaan aivan selvää, ettei yliopisto perinteisin taloudellisin mittarein, siis pelkästään viivan alle katsomalla, ole mikään tuloksentekijä mutta miten on muiden mittareiden valossa? Uskoisin sentään elinkeinoelämän hyötyvän aika suuressa määrin yliopistojen ja korkeakoulujen kouluttamista osaajista. Eivätkä ne osaajat aivan itseoppineita ole. Tarvitaan ihmisiä kouluttamaan osaajia. Mitä parempia ja kyvykkäämpiä ihmisiä yliopistoissa on jakamassa tiedonmurusia muille, sen enemmän tätä osaamista välittyy eteenpäin ja sitä kautta myös valtion talouden hyväksi.

Esitänkin villin ajatuksen: Mitä jos alettaisiin ihan kokeeksi investoida tulevaisuuteen ja maksettaisiin professoreille ja opettajille niin yliopistoissa kuin muissa kouluissa kunnon palkkaa ja katsottaisiin mitkä ovat vaikutukset tämän kansakunnan hyvinvointiin hieman pidemmällä tähtäimellä kuin seuraavan tuloslaskelman viimeisellä rivillä?
Tiedon murusista hyötyvä
Tomi Solakivi