Lääkäreiden palkkavaatimusten takana
paitsi koulutus myös suuri vastuu

Luin varsin kitkeränä nimettömänä pysyneen akateemisen alan edustajan kirjoituksen lääkärien palkoista ja palkkavaatimuksistamme (TS 4.2.). Kirjoittajaa en voi syyttää siitä, että tiedotusvälineet antavat yksipuolista tietoa todellisista palkoistamme. Pistää kuitenkin vihaksi, ja haluaisin kertoa hiukan tosiasioita.

Olen siis kirjoittajan määritelmän mukaisesti valmis lääkäri, en "tarvitse" enää lisäkoulutusta. Kuitenkin halutessani mahdollisesti sairaala-alalle, erikoistuminen on väistämätöntä, ja myöhemmin hakiessani vastaavasti terveyskeskuksesta pysyvää virkaa, nykyinen kilpailuyhteiskuntamme pitää kyllä huolen siitä, että yleislääketieteen erikoislääkärin oikeudet omaava henkilö ohittaisi minut kirkkaasti viranhaussa. Teoria ja käytäntö eivät siis kohtaa.

Olin erikoistunut tai en, silti joudun kohtaamaan samat potilaat. Lääkäreiden palkkavaatimusten taustalla on paitsi korkea koulutus, myös suuri vastuu. Vaikka terveyskeskuksessa päivystys usein on "nuhapolin pyöritystä", koskaan et tiedä, mitä seuraavaksi vastaan tulee, ja akuuttien, hengenvaarallisten tilanteiden hoitamiskyky on osa ammattitaitoa.

Mikä siis on palkka? Ei ainakaan se, mitä väitetään. Tosiasiassa terveyskeskuslääkärinä saan tällä hetkellä 37 viikkotunnin perustyöajaltani 12 584 mk/kk (umpeutuneen lääkäri-VES:n mukaan). Käytännössä nämä tunnit ylittyvät useimmiten, ja ns. lisätyöajalta (suomeksi ylitöitä) ei saa ollenkaan perustuntipalkkaa, vain korvaukset mahdollisesti käyneistä potilaista. Päivystysaika (lue: ylityöt) mukaan lukien viikottainen työaikani oli esimerkiksi viime syksynä reilusti 45 h/vko ja bruttopalkka noin 17 000 mk/kk.

Väestövastuussa eli ns. omalääkärisysteemissä ansaitaan kyllä enemmän, mutta ko. VES ei ole voimassa joka paikassa. Viime kesänä käymissäni keskusteluissa silloisen työnantajani kanssa tämän Turun lähiseudun terveyskeskuksen johtavan lääkärin mukaan ko. terveyskeskuksessa yksikään lääkäri ei saa TS:ssa mainittua 25 000 markan kuukausipalkkaa.

Sairaalassakaan tilanne ei ole juuri kummoisempi ainakaan lähtöpalkkojen osalta, joten TS:n reilut 15 000 mk/kk erikoistuvalle lääkärille perustyöajalta tuntui kummalliselta, kun tietääkseni liukuman alaraja, jota kuntatyönantaja on ainakin Turussa hyvin menestyksellisesti noudattanut, sattuu olemaan 12 961 mk/kk. Päivystyksistä (eli ylitöistä, kerrallaan 16 tuntia työvuoron päälle eli yhteensä 24 tuntia putkeen) kertyy sitten osa, ja erikoislääkäreillä se 25 000 mk/kk tulee täyteen siltikin vasta yksityisvastaanoton tulojen lisäämisen jälkeen.

Toivottavasti faktat uskotaan faktoina.
Kollegoiden puolesta,
Irina Virtanen, lääketieteen lisensiaatti