Totuuden torvi
hankala tapaus?

Mistä johtuu se, että ihmisten on niin helppo nähdä rikka toisen silmässä, muttei tukkia omassa? Olen viime aikoina törmännyt useasti tilanteisiin, joissa oman mielipiteen esilletuominen on aiheuttanut voimakkaan vastareaktion.

On nimittäin olemassa ihmisiä, jotka voimakkaan oikeustajun ja moraalitajun ajamana haluavat parantaa epäkohtia, toiset kokevat olevansa jopa pakotettuja siihen. Nämä ihmiset ovat usein toisten parhaaksi toimivia, jopa oman edun kustannuksella.

Oman mielipiteen esille tuominen usein johtaa ihmisen häiriköksi leimaamiseen. Esimerkiksi työpaikalla on esimies tai työtoveri, jonka toimintatavat ovat epäoikeudenmukaiset ja loukkaavat toisia kohtaan. Kaikki puhuvat tästä kyseisen henkilön selän takana. Totuuden torvi ei kestä tilannetta vaan ottaa asian esille. Hän joutuu leimatuksi hankalaksi ihmiseksi.

Usein on vallalla käsitys, että ihmisen täytyisi sietää toisen ihmisen panettelua ja ilkkumista, en tarkoita rakentavasti esitettyä kritiikkiä. Mielestäni tällaista ei tarvitse sietää. Mutta mikäli ei kestä ja suuttuu tai loukkaantuu ilkkuvista kommenteista, leimataan helposti huumorintajuttomaksi, hankalaksi ihmiseksi.

Edellä mainitun kaltaiset tapaukset usein vaientavat ihmiset selän takana puhujiksi, koska eihän kukaan halua olla hankalan ihmisen maineessa.

Kannustaisinkin ihmisiä laajakatseisen ajatusmaailman kehittämiseen ja laajapohjaiseen itsensä tutkiskeluun. Kaikilla asioilla kun on enemmänkin kuin kaksi puolta; joskus se vika löytyy kuin löytyykin aivan omasta itsestä.
Torviko?