Lapsilisät maksuun
tulojen mukaan

Lapsilisää suunnitellaan maksettavaksi myös 17-vuotiaiden vanhemmille. Mielestäni on kohtuutonta rokottaa siitä pienten lasten vanhempia alentamalla lapsilisän perusosaa.

Lapsilisää on sinänsä jo nyt inflaatio hävyttömän paljon nakertanut; kohtuuden nimissähän sitä pitäisi korottaa, ei alentaa!

Nykymenolla päättäjien vihje kansalle lieneekin että lapset ovat varakkaiden etuoikeus, varsinkin useammat pienokaiset samassa perheessä.

Uskallanpa väittää, että ehdottomalla enemmistöllä lapsilisän saajaperheistä ei ole varaa investoida tätä kyseistä arkisten menojen tueksi tarkoitettua summaa sijoitusrahastoihin, säästövakuutuksiin tai osakkeisiin jälkikasvunsa aikuistumista odottelemaan!

Onko kaikkein heikoimpien oltava maksumiehiä lapsilisäoikeutta laajennettaessa 17-vuotiaille? Eikö oikeudenmukaisuuden nimissä olisikin loogisempaa huomioida lapsilisän saajaperheiden tulotasoa, jotta voitaisiin päätellä kyseisen tuen tarve eri perheissä?

Yhä harvemmalla näyttää olevan motivaatiota ja varaa hoitaa pienokaisiaan omassa kodissa. Lasten kotihoidon rahallinen tuki on naurettavan pieni vanhemman arvokasta ja elintärkeää työpanosta ajatellen.

Työelämä kodin ulkopuolella vie pisimmän korren ja lapset parkkeerataan päiväksi (joskus yöksikin) kunnallisiin päiväkoteihin, jotka nekään eivät ole kunnalle aivan pieni menoerä. Yleisesti ihmetellään lasten ja nuorten lisääntyviä mielenterveydellisiä ongelmia.

Lyhytnäköisillä säästötoimenpiteillään päättäjämme erottavat lapset vanhemmistaan näiden ensimmäisten ratkaisevien elinvuosien aikana.    Lapsiperheiden oikeudenmukainen yhteiskunnallinen tuki ja kannustus ovat elintärkeitä. Lapset ovat tulevaisuutemme.
Eva Vehmola-Järvinen
4 pienen lapsen kotiäiti
Turku