Miksi Hirvensaloon pitäisi
rakentaa kerrostaloja

Suuria kiistoja aiheuttanut Hirvensalon Arolan alueen kerros- ja rivitalokaava on maanantaina uuden, toivottavasti ennakkoluulottoman valtuuston käsittelyssä ensimmäistä kertaa. Yli 1000 asukkaan lähiön rakentamisen (yhtä suuri kuin nykyinen Majakkaranta) - keskelle koskematonta kallioista metsäluontoa 3,5 kilometriä "ei mihinkään" Hirvensalon sillasta - mahdollistavaa kaavaa on apulaiskaupunginjohtaja Juhani Määtän johdolla ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Poikkeuksellisen yksituumainen kansalaisten, lähialueiden asukkaiden ja viimeksi esimerkiksi ympäristölautakunnan vastustus ei ole saanut valmistelevia virkamiehiämme tai edellisen valtuustokauden päättäjiämme tekemään kaavaehdotukseen mitään merkittäviä muutoksia.

Monesta tivaamisestamme huolimatta kukaan ei ole tähän mennessä halunnut tai pystynyt sanomaan miksi Hirvensaloon yleensä pitäisi rakentaa kerrostaloja, tai jos kerrostaloja halutaan, miksi Arolaan kauaksi kaikesta olemassaolevasta.

Kaikki, jotka yleensä ovat tilannetta jotenkin kommentoineet, ovat vetäytyneet sen taakse, että kaupungilla vuosia sitten valtion kanssa tekemänsä maanvaihtosopimuksen (joka kylläkin Arolan osalta jäi loppuun saakka viemättä) takia on pakko kaavoittaa alue tehokkaasti (sopimuksen mukaan 75 000 kerrosneliötä).

Tässähän ei ole logiikan häivääkään. Valtio on saamassa vaihdossa Pansion laivastoaseman tarvitsemia alueita, kaupunki maksuksi Arolan alueet. Miksei siis vaihdeta? Eihän valtiolla ole mitään kiinnostusta siihen, miten kaupungille siirtyvä Arola kaavoitetaan - sen ainoa kiinnostus on saada Pansion alue (johon ei ole mitään kilpailevia intressejä) haltuunsa.

Toivottavasti uusi valtuusto, jolla ei voi olla asiassa arvovaltalatauksia, huomaa, että koko operaatio on kaupungin omien virkamiesten ja vanhan kiinteistö- ja rakennuslautakunnan yritys pakottaa omat päättäjät nielemään kaava, jota kukaan muu ei halua!

Vaihdetaan siis maat ja katsotaan kaikessa rauhassa miten ja koska Arola kannattaa kaavoittaa.

En tiedä kenenkään vastustavan alueen kaavoittamista kun sen aika on ja niin, että esimerkiksi naapurissa olevasta Pikisaaresta haetaan mallia omakoti- ja rivitaloalueelle, joka kunnioittaisi alueen perinteitä ja luonnonarvoja!

Koko kaavahankkeen "pääarkkitehdin" Juhani Määtän viimeinen veto menee varmasti historiaan kaikkien aikojen insinöörityönä - kun muun muassa ympäristölautakunta poikkeuksellisen perusteellisessa lausunnossaan toteaa kaavaehdotuksen kelvottomaksi Määttä korjaa sen (mielestään kai hyväksi) leikkaamalla kaava-alueesta 1/3 pois! Ja "sattumalta" tietenkin sen kolmanneksen, johon oli suunniteltu vain muutama rivitalo ja josta nimenomaisesta osasta ympäristölautakunta ei juurikaan löytänyt huomauttamista!
Rakentavin terveisin
Johan Hollstén
satojen pyynnöstä ja puolesta