Kokoomuksen idea

Kokoomuslainen kansanedustaja Marjukka Karttunen-Raiskio ihmetteli (TS 31.1.) miksi lapset halutaan nykyistä aikaisemmin kouluun, kun nykyiselläänkään ei ole varoja satsata riittävästi parhaan mahdollisen opetuksen takaamiseksi kaikille oppilaille. Sitä ihmettelen minäkin, mutta ihmettelen myös miten kokoomuslainen edustaja ei tiedä miksi hallituksen ohjelmaan on kirjattu vaatimus selvittää oppivelvollisuusiän alentamista 6:een ikävuoteen.

Voin kertoa, että hallitusneuvotteluissa tämä lisäys tuli kokoomuslaisten neuvottelijoiden vaatimuksesta. Kaikki muiden puolueiden neuvottelijat vastustivat ajatusta, mutta Sauli Niinistö sanoi, ettei kokoomus suostu satsaamaan esikouluun ellei oppivelvollisuusiän alentamista samalla selvitetä. Eli saadaksemme lisäpanostusta esikouluun suostuimme tähän selvittämisvaatimukseen.

Vaikken muuten ole kovin otettu opetusministeri Maija Raskin koulutuspolitiikasta, etenkään hänen korkeakoululinjauksistaan, niin hän ei kuitenkaan onneksi vaikuta kovinkaan innokkaalta oppivelvollisuusiän alentamisesta. Tämä hallitusohjelman, minunkin mielestäni, epäonnistunut linjaus taitaa siis jäädä pelkäksi paperimöröksi. Jos opetusministeri olisi sattunut taas olemaan kokoomuksen piiristä asia voisikin olla aivan toinen. Toivonkin tulevaisuuden varalta, että Marjukka Karttunen-Raiskio aloittaa omien puoluetovereidensa käännyttämisen jottei näin kävisi tulevaisuudessakaan.
Janina Andersson
kansanedustaja (vihr)