Ärsyttävää mustamaalaamista

Yleisönosastot ovat sikäli ikäviä palstoja, että niihin kirjoitettujen asioiden ei tarvitse olla totta. Tällä palstalla oli hyvin ärsyttävä kirjoitus "Osaaminenko monopolisoitu" (TS 25.8.), jossa nimimerkki "Vivere est cogitare" keskitti kaiken tarmonsa Yhdysvaltain herjaamiseen ja perättömien käsitysten esittämiseen totena.

En tiedä, mitkä ovat perusteet esimerkiksi seuraavaan virkkeeseen koskien USA:ta: "Jokaisen hymyn ja kädenpuristuksen taakse kätkeytyy tarkka laskelma ihmisen markkina-arvosta". Kommentti on mielestäni mauton ja kielii nimimerkin omasta nurkkakuntaisuudesta. Kirjoittaja jatkaa paasaustaan väittämällä, ettei USA:n julkishallinto tue kansalaisiaan opiskelu- ja sairaanhoitokustannuksissa. Voin antaa muutaman faktatiedon: Yhdysvalloissa julkiseen koulutukseen on osoitettu yhtä monta prosenttia bruttokansantuotteesta kuin Suomessakin. Otettaessa huomioon USA:n suuremman bkt:n, summa on henkeä kohden jopa suurempi kuin meillä Suomessa. Panostus opetustoimeen ilmenee myös väestön koulutustasoa tarkastellessa, sillä peruskoulupohjalla USA:ssa on 16 ja Suomessa 39 prosenttia väestössä. Korkeakoulutettuja USA:ssa on 31 ja Suomessa 18 prosenttia väestöstä (Lähteet: OECD Indicators).

Julkiseen terveydenhoitoonkin panostetaan, eikä vakuutuskaan ole kallis. Nekin onnettomat, jotka eivät ota vakuutusta hoidetaan kuntoon valtion tai osavaltion kustannuksella. Maksukykyiset ovat kuitenkin vakuutusten turvin vapaita valitsemaan myös yksityisen sairaalan, aivan kuten Suomessakin.

Minustakin olisi mukavaa saada lisää filosofian opetusta kouluihin. Ongelma on kuitenkin siinä, ettei minkään muun aineen opetuksesta haluta tinkiä. Esimerkiksi tietotekniikkaa opetetaan paljon filosofiaa vähemmän.

Kirjoituksen lopuksi "Vivere est cogitare" antaa vielä markkinatalousyhteiskunnallekin pyyhkeitä. "Inhimillisempää" sosialistiyhteiskuntaa kaipaaville parhaat paikat löytyvät Pohjois-Koreasta, Vietnamista ja Kiinasta.
Olli-Pekka Kauppila