Kirjoittajavieras Pasi Heikkilä
Tyksille elvytystä

Kuumana vellova keskustelu Tyksin kirurgisten resurssien hiipumisesta ei ole turhaa. Nyt pitää vain keskustelun sijasta ryhtyä tekoihin. Otteita pitää yksinkertaisesti päättäjiä kohtaan koventaa. Ellei perusoikeuksiin kuuluva terveydenhuolto toimi Turunkaan kokoisessa kaupungissa niin ilmeisesti nykyiset päättäjät ovat todella optimistisia kuoleman jälkeisen elämän suhteen.

Tyksin talousarvio lisäbudjetteineen on ylitetty useammankin kerran. Eli budjetti on alun perin laskettu liian pieneksi.

Palkkamenot ovat Tyksissä 75-80 prosenttia kokonaisbudjetista. Palkkabudjetti tehdään 94-prosenttiseksi, ei 100-prosenttiseksi.

Huomionarvoista on se, että nykyistä palkkabudjettia ei ole ylitetty. Budjetin ylittäminen johtuu hankintakuluista, mm. uusista laitteista, joita Tyks tietenkin tarvitsee. Nyt asia on vain niin, että hankintakulut pyritään kattamaan hoitajien palkkabudjetista.

Lyhyet määräaikaiset työsopimukset, uhkakuvana leijuva neljän leikkaussalin sulkeminen, mahdolliset hoitajien lomautukset sekä tulosvastuullisuus ovat käsitteitä, jotka eivät kuulu sairaaloiden yhteyteen. Mikäli esim. syöpäsairaiden parantamista aletaan karrikoiden sanottuna "kello Kallen" seurannassa urakkahinnoitella, niin tällöin ollaan vaarallisilla vesillä eikä ihan selvin päin.

Sen verran olen Tyksiin tutustunut, etten voi olla ihailematta hoitajien urhoollisuutta, kun he selvästi ylikuormitettuina jaksavat vielä keskustella ja hymyillä. Mutta miten kauan? Nykymenolla Tyks tekee tahtomattaan potilaiden ohella hoitajistaan hoidettavia. Jos näin päästetään tapahtumaan ovat arvot todella vääristyneitä.

Tyksin hoitajia kohtaan informointi tulevaisuudesta on lähinnä viidakkorumpujen valheellisten viestien varassa. Kun aamulla saa lehdistön välityksellä lukea epävarmasta kohtalostaan, eivät asiat ole oikeilla raiteilla.

Ahvenanmaalla terveydenhuollon hoitaa Ahvenanmaan maakuntahallitus. Täällä mantereen puolellakin pitäisi harkita sairaudenhoidon siirtämistä kunnalliselta läänikohtaiselle tasolle. Syystä, että pienen kunnan asioista päättää liian usein liian pieni piiri eivätkä veromarkat välttämättä suuntaudu kovinkaan solidaarisiin tarkoituksiin.

Muun muassa yhteisöverosta taannoin jäänyt ylimääräinen 90 miljoonan potti olisi omiaan parantamaan Tyksin sekä kaupunginsairaalan toimintaedellytyksiä.
Kirjoittaja on Masa-Yardsin luottamusmies.