Keksikö Exel
sauvakävelyn

"Katsokaa tuo hiihtää", "luistaako" tai "mihin sukset unohtuivat", kuten Exelin toimitusjohtaja Ari Jokelainen toteaa haastattelussaan (TS 29.8.), olivat yleisimmät kommentit, kun sauvakävelyä harrasti 80-luvulla ja lähes koko 90-luvun. Siihen aikaan sauvakävely oli vain hiihtäjien käyttämä harjoittelumuoto, jolla pyrittiin saamaan kesäiseen juoksu- ja kävelyharjoitteluun myös ylävartalolle tekemistä; olihan kädet olennaisessa roolissa talvisessa hiihdossa.

Kuitenkin toimitusjohtaja Jokelaisen haastattelusta saa sen kuvan, että nimenomaan Exel on kehittänyt sauvakävelyn, eli Jokelaisen sanoin "Sekä sauvakävelyllä että toisella kehittämällämme lajilla sauvarullaluistelulla...". Lisäksi Jokelainen jatkaa myöhemmin: "Yli viiden vuoden kehitystyön vaatineen uuden lajin suosio yllätti välinevalmistajankin". Mielestäni tässä mollataan aika pahasti hiihtäjien aikoinaan tekemä kehitystyö.

Se, että Exel ja ehkä vielä enemmän Suomen Latu on tehnyt viime vuosina ansiokasta työtä kehittäessään sauvakävelystä koko kansan liikuntamuotoa ei poista sitä tosiseikkaa, että varsinaisia lajin pioneereja ja kehittäjiä ovat olleet hiihtäjät vauvasta vaariin jo vuosikymmeniä sitten.

Kaikesta huolimatta antoisia sauvakävelylenkkejä kaikille ja lajiin vielä tutustumattomat lähtekää joukolla mukaan tähän "uuteen" todella tehokkaaseen kuntoilumuotoon.
Kari Kalliokoski
Valmentaja, ex-hiihtäjä