Mistä lapsille vanhemmat

Lehtikuva<br />Olla vanhempi on ehkä helpompaa silloin kun lapsi on pieni. Kirjoittaja peräänkuuluttaa vanhemmuutta myös siinä vaiheessa kun lapsi on jo nuori ja vanhemmat luulevat, että heidän on oltava lapsensa kavereita.
Lehtikuva
Olla vanhempi on ehkä helpompaa silloin kun lapsi on pieni. Kirjoittaja peräänkuuluttaa vanhemmuutta myös siinä vaiheessa kun lapsi on jo nuori ja vanhemmat luulevat, että heidän on oltava lapsensa kavereita.

Olin jälleen kerran keskustelutilaisuudessa jossa käsiteltiin nuorison päihteidenkäyttöä ja siihen liittyviä ongelmia. Mieltä jäi painamaan useamman äidin mielipide, jossa tärkeämpänä pidettiin vanhempien ja lasten kaveruuden säilyttämistä, kuin päihteettöntä nuoruutta. Tästä jäi päällimmäiseksi mieleen, että vanhemmat ei ymmärrä tai uskalla olla vanhempia. Rajojen vaatiminen kun voi pilata kaveruuden. Eikö vanhemmilla ole ystäviä, kun he yrittävät lapsistaan tehdä kavereitaan?

Lapsilla ja nuorilla on kyllä kavereita, mutta mistä saataisiin nuorillemme vanhemmat. Isä ja äiti, jotka uskaltavat kasvattaa, kieltää, käskeä, vaatia ja pitää kiinni rajoista, ylipäätään välittää ja rakastaa lastaan, kuten äidin ja isän tulisi toimia. Päihteet ei ole lapsille tarkoitettuja, jos ei niiden käyttämättömyys vanhemmillekkaan haitaksi ole.

Todellista lastensuojelua ja välittämistä on rajojen asettaminen ja raittiin nuoruuden ylläpito, jotta nuorelle voitaisiin taata terve kasvu aikuisuuteen, parhaat mahdolliset eväät tulevaisuudelle.

Nuorilla on oikeus vaatia isää ja äitiä kavereiden lisäksi. Tuli mieleen, pelkäävätkö vanhemmat, että nuoret alkaa vaatia raittiita vanhempia itselleen, tämän pelon takiako vanhemmat puolustelevat lastensa päihteiden käyttöä, jotta itse voivat juoda tuntematta ahdistavaa huonommuuden tunnetta, epäonnistunutta elämäänsä tai peitelläkseen alkoholisoitumistaan.

Nuoria tässä sääliksi käy. Aina vain harvemmassa on levolliset ja loistavat silmät, tosin sellaisia nuoriakin vielä tapaa joiden katse on avoin. Liian monen nuoren tytön kasvoista näkyy nykyään huono elämä yleisenä tympeytenä. Kysyin omalta nuoreltani montako raitista tyttöä hänen luokallaan (9.) on, vastaus oli järkyttävä, peräti kolme. Heitä raittiita poikia oli kuulemma muutama enemmän jotka eivät juo eivätkä edes polta.

Vanhemmuus on ympärivuorokautista eikä siitä ole lomia, lapset kuuluvat perheeseen ja perheen jäseninä heillä on oikeus olla vanhempiensa mukana myös viikonloppuisin. Aina ei tarvita aktiivista tekemistä, riittää kun vain ollaan paikalla äitinä, isänä, lapsina siis perheenä - yhdessäolo ja rajat luovat perusturvan jota nuoret tarvitsevat.
Rajoja toivova