Lakien rikkominen ei ole
suvaitsevaisuutta

Veikko Wahlroos<br />Kirjoittaja ihmettelee mistä alaikäiset nuoret saavat alkoholinsa ja tupakkansa. Samoin häntä kummastuttaa miksi rippikoulun jälkeen vietetään ns. rippibileitä, ja kuvioissa mukana on alkoholi.
Veikko Wahlroos
Kirjoittaja ihmettelee mistä alaikäiset nuoret saavat alkoholinsa ja tupakkansa. Samoin häntä kummastuttaa miksi rippikoulun jälkeen vietetään ns. rippibileitä, ja kuvioissa mukana on alkoholi.

Mieltäni on askarruttanut eräs nuorisokulttuuriin liittyvä asia, joka on yleistynyt monilla paikkakunnilla, etenkin kaupungeissa. Turussa on tapana, että rippikoulun jälkeen pidetään ns. rippibileet, jotka eivät kuulemma kuitenkaan millään tavoin liity rippikouluun. Rippikoulu sinänsä on hieno tapa ja perinne suomalaisessa kulttuurissa tuoda kristinuskon perusteita nuorison tietoisuuteen. Rippikoulussa luetaan Raamattua, opitaan tuntemaan Jumalan sanaa ja opitaan sosiaalista kanssakäymistä samanikäisten nuorten kanssa, saadaan uusia ystäviä ja tuttavia. 14-15 vuotta on todella hyvä ikä pysähtyä hengellisten asioiden pariin, vaikkakaan Raamatussa ei varsinaisesti rippikoulusta mitään puhuta, sanan opetuksesta kylläkin.

Vaikuttaakin kummalliselta, että se opetus mikä rippikoulussa annetaan, halutaan tavallaan vesittää ns. rippibileiden muodossa. Ajatusmaailmaani ei sovi tämä kaksinaismoralistinen näkemys asioista. On puhuttu, että rippibileet näissä muodoissa olisi jokin vastakulttuurinen ilmentymä - mille ja miksi? Ymmärrän ja hyväksyn toki nuorten tapaamisen ja yhteydenpidon rippileirin jälkeen ja uusien tuttavuuksien solmimisen. Siinä vaiheessa kun kuvioon tulee kesämökkien vuokraamiset alaikäisten kesken, alkoholipitoiset juomat ym. ilmiöt "isosten" johdolla, niin kyseenalaistan tämäntyyppisten tapaamisten tarpeellisuuden 14-17 -vuotiaiden kesken.

Ihmettelen sitä, mistä 14-17 -vuotiaat alkoholijuomansa ja tupakkansa saavat? Lain mukaanhan näitä tuotteita ei alle 18-vuotiaille saa myydä eikä luovuttaa, eikä sen ikäinen saa niitä hallussaan pitää. Alaikäiselle alkoholin välittäminen on rikos.

Aikuisen vastuulla on nuorten suojeleminen päihteiltä. Alkoholilain 34. pykälän mukaan "alkoholijuomaa ei saa pitää hallussa eikä kuljettaa henkilö, joka ei ole täyttänyt kahtakymmentä (20) vuotta. Kahdeksantoista (18) vuotta täyttänyt henkilö saa kuitenkin pitää hallussaan ja kuljettaa mietoa alkoholijuomaa."

Onko lakien rikkominen suvaitsevaisuutta? Jokainen aikuinen toki voi itse kohdaltaan päättää, kuinka tupakan, alkoholin ja huumeiden käytön ratkaisee, mutta kun kyse on alaikäisistä, ei voi olla muuta näkökulmaa kuin lainlaatijan.

Jos ja kun rippibileitä järjestetään, täytyy tarkoin selvittää vastuukysymykset ennen bileitä, koska kyseessä ovat alaikäiset nuoret ja viime kädessä jokainen vanhempi on vastuussa omasta nuorestaan ja tämän tekemisistä. Vanhempi on myös korvausvelvollinen, jos esim. paikkojen rikkomista ja tuhoamista ilmaantuu. Usein nuorten bileisiin tulee ulkopuolisia kutsumattomia vieraita päihteiden vaikutuksen alaisena.

Kuinka mielelläni vanhempana olisinkaan uskonut tarinan, että "kukaan rippileiriläisistä ei edes tupakoi"... niin ei ehkä tupakoinutkaan eikä edes ollut maistanut alkoholijuomaa... ennen rippibileitä.

Kouluterveystutkimuksen mukaan 12-16 -vuotiaiden alkoholinkäyttö on yleistynyt ja tutkimusten mukaan kaikki huumeidenkäyttäjät myös tupakoivat.
Sirpa Parikka
terveydenhoitaja